Mendelson: Sporazum na obostranu korist

21. decembar 2004. |

Brisel, 21. decembra 2004 - Komesar za trgovinu u Evropskoj komisiji Piter Mendelson izjavio je da parafirani Sporazum o razmeni tekstilnih proizvoda predstavlja opipljiv dokaz sve tešnjih odnosa Evropske unije (EU) i Srbije kroz Proces stabilizacije I pridruživanja.

To pokazuje kako naše ekonomije imaju korist od produbljivanja saradnje, rekao je Mendelson.

Evropska komisija saopštila je da će tim sporazumom EU ukinuti sve tekstilne kvote Srbiji. Zauzvrat, Srbija će ukinuti carine na uvoz tekstila iz EU u roku od tri godine odnosno do januara 2008, a obe strane će se uzdržati od primene necarinskih barijera jedne drugoj na izvoz tekstila I odeće, navedeno je u saopštenju.

Sporazumom je predviđeno da EU ukine kvote za 11 vrsta proizvoda na recipročnoj osnovi.

Sporazumom je utanačeno i da će obe strane tesno sarađivati u obezbeđivanju sigurnog utvrđivanja izvornog porekla međusobnog izvoza, kao i da će administrativna saradnja biti pojačana.

Imajući u vidu odsustvo bilo kakvog ekonomskog interesa za tekstil u Crnoj Gori, bilateralni sporazum je zaključen samo sa Srbijom I autonomne kvote će i dalje biti primenjivane na uvoz tekstila poreklom iz Crne Gore u EU, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Evropske komisije, Srbija i Crna Gora u 2003. godini izvezla je u EU tekstilne proizvode u vrednosti od 137 milliona evra, dok je izvoz te robe iz EU u Srbiju iznosio 207 milliona evra.