Golubačka tvrđava

Prostorna kulturno-istorijska i prirodna celina Tvrđava Golubački grad je jedinstvena i nedeljiva funkcionalna celina prirodnih (rezervat prirode Golubački grad) i stvorenih resursa (srednjevekovna tvrđava i arheološka nalazišta pored same tvrđave) i spomenik kulture od izuzetnog značaja koji se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava.

Golubačka tvrđava je spomenik kulturnog nasleđa ne samo za područje Donjeg podunavlja i Republiku  Srbiju, već i za Evropu i predstavlja osnovu evropske kulturne raznolikosti. Najznačajniji i najobimniji projekat rekonstrukcije Golubačke tvrđave predviđen je Programom „Socio-ekonomski razvoj Dunavske regije u Republici Srbiji“,  koji se najvećim delom finansira sredstavima EU iz Nacionalnog programa  za Republiku Srbiju iz 2011. i 2016. godine, u ukupnom iznosu od oko 9 miliona evra. Republika Austrija je obezbedila jedan deo sredstava, dok Austrijska razvojna agencija upravlja sredstvima EU.

Iz  postojećih sredstava predviđen je završetak radova  na rekonstrukciji Golubačke tvrđave, turistička prezentacija Tvrđave koja uključuje izradu Koncepta prezentacije - Plana/okvira interpretacije,  izrada unutrašnjeg stilskog rešenja u kulama i palati (izložbenog dizajna) , biznis plan, kao i nabavka odgovarajućeg nameštaja i opreme.

U dosadašnjem toku rekonstrukcije Golubačke tvrđave, prema izveštaju nadležnih, privode se kraju Šešir Kula - Kula Legendi (Kula 1), Travareva Kula (Kula 3), Kula Vojvoda (Kula 5), Topovska Kula (Kula 9), kao i bedemi 3,4,8 i 9, dok se preostale celine nalaze u različitim  zrelijim fazama završetka radova.

Predviđeni rok za završetak rekonstrukcije Golubačke tvrđave i pratećih sadržaja je novembar 2018. godine.

Više informacija o projektu rekonstrukcije Golubačke tvrđave može da se nađe na sledećoj internet stranici: http://www.seddsr.org/component-5/