Evropski progres (IPA 2013)

Evropska unija finansirala je  iz IPA programa za 2013. godinu realizaciju projekta Evropski progres, u saradnji sa Vladom Švajcarske Konfederacije, u ukupnom iznosu od 24,46 miliona evra. Osnovni cilj ovog programa bio je da pomogne održivi razvoj 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije. 

U fokusu Evropskog PROGRES-a su sledeće aktivnosti: jačanje upravljanja na lokalnom nivou kroz razvoj urbanističko-planske dokumentacije (finansiranje pripreme prostorno-planskih dokumenata) i digitalizacija geoprostornih podataka (nabavka i razvoj IT rešenja), uvođenje planiranja kapitalnih investicija i programskog budžetiranja i efikasnija naplata poreza (unapređenje evidencije poreskih obveznika).

Program takođe doprinosi većoj konkurentnosti lokalne privrede kroz bolju saradnju i uvođenje novih standarda i tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju i organizovanje MSP (podrška klasterima i zadrugama), podršku ženskom preduzetništvu (dodela bespovratnih grantova ženama preduzetnicama), izradu tehničke dokumentacije (glavnih projekata) neophodne za izgradnju socijalne i ekonomske infrastrukture, te finansiranje infrastrukturnih radova, poput visokoškolske ustanove u Bujanovcu ili unapređenje bolničkih kapaciteta u Vranju i Novom Pazaru.

Program je posebno usmeren na oblast socijalne zaštite i inkluzije, kroz aktivnosti čiji su ciljevi: poboljšanje položaja marginalizovanih i ugroženih grupa, otvaranje novih radnih mesta i stvaranje jednakih prilika za zapošljavanje žena i muškaraca, bolja integrisanost usluga socijalne zaštite i zapošljavanja, kao i pružanje podrške projektima koji jačaju međuetničku saradnju i unapređuju dvojezične veštine dece školskog uzrasta.

Ukupnu odgovornost za realizaciju projekta snosi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Za više informacija posetite sajt: http://www.europeanprogres.org/