J. Joksimović i Engelšon: Norveška podržava saradnju kroz regionalne inicijative

26. novembar 2019. | Beograd

J. Joksimović i Engelšon: Norveška podržava saradnju kroz regionalne inicijative

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa generalnim direktorom Odseka za Evropu Ministarstva inostranih poslova Norveške Nilsom Engelšonom o nastavku evropskih integracija Srbije i planovima naše države u tom procesu, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović ukazala je na značaj pomoći i podrške koje Norveška, iako nije članica EU, pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, a koje su prevashodno usmerene na standardizaciju i usklađivanje regulativa, ali i na reforme u oblastima poput vladavine prava, državne uprave, zaštite životne sredine, konkurentnosti, klimatskih promena, odnosno sveukupnu modernizaciju i razvoj države.

Ministar je podsetila da je Norveška, od 2008. godine, izdvojila preko 100 miliona evra bespovratnih sredstava za brojne projekte i ekspertsku i razvojnu pomoć. Ona je prevashodno u funkciji unutrašnjeg razvoja države, održivog procesa evropskih integracija, kao i za suočavanje sa brojnim izazovima – u periodu pristupanja i kada budemo deo EU. Apostrofirala je i saradnju u segmentu lokalnog i regionalnog razvoja sa posebnim akcentom na razvoj siromašnih opština, odnosno pograničnih oblasti.

Joksimovićeva očekuje i da će Finska, kao predsedavajuća Savetom EU, tokom decembra, organizovati Međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova pregovaračka poglavlja. To bi, ocenila je, delovalo podsticajno u smislu nastavka evropskih integracija Srbije, ali i potvrdilo da je EU kredibilno vrednovala rezultate u oblastima vladavine prava i ekonomije.

Jadranka Joksimović istakla je i da Srbija aktivno i iskreno radi na promociji regionalne saradnje. Naglasila je da inicijativa predsednika Aleksandra Vučića – zasnovana na bazičnim evropskim vrednostima i iskustvu, a koju su podržali premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, predstavlja korisnu inicijativu u duhu vrednosti i sloboda na kojima počiva EU i koja će intenzivirati sveukupnu saradnju i uspostavljanje boljih odnosa. Na taj način Srbija potvrđuje evropsko opredeljenje, ali i odgovornost prema regionu. Takođe, konstatovala je, u tom smislu, i da primer saradnje nordijskih država predstavlja dobar primer.

Generalni direktor Odseka za Evropu MIP Norveške Nils Engelšon potvrdio da će ta država – kao dugogodišnji partner i prijatelj Srbije, nastaviti da podržava i pomaže naš napredak, evropski put i reforme. Smatra da rezultati reformi koje sprovodimo daju pozitivne rezultate. Norveško iskustvo saradnje sa državama nordijskog regiona mogući je dobar primer regionalne saradnje koja je dovela i do poboljšanja ukupnih političkih odnosa i osnažila ekonomije svih država nordijskog regiona.

Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, a posebno su naglasili značaj koji i Norveška i Srbija pridaju multilateralnim platformama vođenja spoljne politike, koje su u današnjim okvirima međunarodnih odnosa od izuzetnog značaja za održivost razvoja i napretka.

Izvor: Tanjug