Предуслови и услови за плаћање

07. мај 2024. |

Подршка из Инструмента за реформе и развој Западног Балкана ће бити условљена испуњавањем општих и посебних услова. 

•    Општи услови се односе на спровођење фундаменталних реформи, владавину права, поштовање људских и мањинских права итд. 

•    У случају Србије, посебни предуслов се односи на спровођење мапе пута у вези са Споразумом о путу за нормализацију односа и другим споразумима који су резултат дијалога између Београда и Приштине. 

•    Поред предуслова, ЕК ће дефинисати услове за плаћање. Општи услови за плаћање се односе на макрофинансијску стабилност, одговорно управљање јавним финансијама, транспарентност и надзор над буџетом док ће посебни услови зависити од садржине Реформске агенде односно приоритета, конкретних мера за њихове спровођење и корака који ће бити предузети ради њиховог спровођења чијом реализацијом се стварају услови за исплату. 

Плаћање ће бити у два наврата годишње, на основу захтева који припреми корисник и након што ЕК  верификује да је услов за исплату испуњен. У случају да услови за плаћање нису испуњени, предвиђен је рок од годину дана у коме је могуће остварити напредак и испунити услов за исплату средстава.