Организациона структура

Министар за европске интеграције

Јадранка Јоксимовић

 

Рођена је у Београду 1978. године, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је као студент генерације на Факултету политичких наука у Београду 2001/2002. године на смеру Међународни односи. Мастер студије је завршила на Факултету за економију и политичке науке на Универзитету „Алфа“ у Београду 2013. године. Тренутно похађа докторске студије политикологије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Ј. ЈоксимовићДобитник је стипендије амбасаде Краљевине Норвешке за „Генерацију која обећава“ 2001. године, а 2000/2001. године и стипендије Фонда за таленте Владе Р. Србије за „Најталентованије студенте у Србији“. Каријеру је започела као демонстратор на Факултету политичких наука на предметима „Дипломатија и дипломатска историја“ и „Економија транзиције“.

У Српској радикалној странци је од 2006. до 2007. године радила као сарадник за међународне односе Александра Вучића.

Један је од потписника-оснивача Српске напредне странке 2008. године.

Од 2007.  до средине 2008. године радила је у Народној скупштини Републике Србије као стручни сарадник посланичке групе „Напред Србијо“.

Од 2009. до 2012. године била је уредник општинског гласила „Земунске новине“.

Била је учесник EUVP (European Visitors Programme) – програма за упознавање са институцијама Европске уније, Брисел/Стразбур 2009. године.

У мају 2012. године изабрана је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије са листе Српске напредне странке. У Скупштини Србије обављала је дужност председника Одбора за контролу служби безбедности. Током њеног председавања значајно су унапређени контролни механизми рада овог Одбора над службама безбедности.

Била је и члан Одбора за европске интеграције, члан Заједничког одбора за стабилизацију и придруживање, члан Сталне делегације при парламентарној скупштини Савета Европе, шеф делегације Централноевропске иницијативе, као и председник Групе пријатељства са Турском.

За министра без портфеља задуженог за европске интеграције у Влади Републике Србије први пут је изабрана 27. априла 2014. године. Након ванредних парламентарних избора, 11. августа 2016. године, реизабрана је за министра без портфеља задуженог за европске интеграције.

2017. године, формирањем Министарства за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић је изабрана на функцију министра за европске интеграције у Влади Републике Србије.

Добитник је награде „Најевропљанин“ за 2015. годину коју за област политике и још пет категорија додељује организација Прва европска кућа. Друштво лобиста Србије је 2015. године уручило Јадранки Јоксимовић „Плакету за развој теорије и праксе транспарентног лобирања и заступања“. У мају исте године, у Скупштини града Београда додељена јој је награда „Дуга“ коју за допринос борби против хомофобије и трансфобије додељује Геј стрејт алијанса.

Економски факултет Универзитета у Нишу доделио је Јадранки Јоксимовић 2018. године Захвалницу за афирмацију повезивања теорије и праксе трговинског преговарања.

Добитник је признања за изузетан допринос унапређењу инфраструктуре у индустријској зони у општини Бојник (октобар 2018.).

На састанку Извршног одбора женског огранка Међународне демократске уније (IWDU), који је одржан у децембру 2019. године у Вашингтону, Јоксимовић је једногласно изабрана за једну од потпредседница Међународне демократске уније жена (IWDU).

Члан је Главног одбора и Председништва Српске напредне странке. Одлуком председника странке именована је за интернационалног секретара Српске напредне странке.

Говори енглески језик, служи се немачким језиком.

Државни секретар 

Ања Станчић

Биографија

Рођена 1985. године у Београду. Дипломирала и завршила мастер студије на Факултету за туристички и хотелијерски менаџмент Универзитетa Сингидунум.

Током 2012. године радила је у Народној скупштини Републике Србије, на позицији млађи саветник – консултант у посланичком клубу Српске напредне странке. У периоду од 2013. године и током 2014. године, радила је у Министарству спољних послова Републике Србије на позицији млађег саветника при Сектору за ЕУ, Одељењу за секторске политике ЕУ, Одељењу за институције ЕУ и Генералном секретаријату. У периоду од 2014. до 2016. године била је председник Надзорног одбора  Туристичке организације Београда.

У периоду од 2014. до 2017. године радила је као саветник у Кабинету министра без портфеља задуженог за европске интеграције Републике Србије Јадранке Јоксимовић. Током рада у Кабинету, била је именована за члана Радне групе за сарадњу са ЕУ у Јадранско-јонском региону, члана Радне групе европска питања, државна администрација, унутрашња безбедност и полиција, комунална сарадња Мешовите комисије Србија – Баден – Виртемберг, као и за заменика члана Радне групе за усклађивање активности председавања Републике Србије Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Ања Станчић именована је на седници Владе Србије одржаној 31. августа 2017. године за државног секретара Министарства за европске интеграције.

Члан је Кабинета интернационалног секретара Српске напредне странке и члан Главног одбора Српске напредне странке.

Говори енглески, шпански и италијански језик.

Удата је и има једно дете.

Контакт:
аnja.rovic@eu.rs
381 11 3617580

Помоћници министра 

 

Бранко Будимир, Сектор за планирање, програмирање, праћење и извештавање о средствима ЕУ и развојној помоћи 

Биографија

Рођен 1976. године у Београду. Дипломирао 2005. године на Факултету политичких наука у Београду, смер међународни односи, на тему „Процес стабилизације и придруживања ЕУ“.

Године 2005. почиње да ради у Канцеларији за европске интеграције Владе Републике Србије на пословима у вези са јачањем институционалних капацитета у процесу европских интеграција, након чега постаје шеф одсека за планирање међународне развојне помоћи и координацију програмирања у области економске и социјалне кохезије. Током 2008. године стажира у представништву Венето региона у Бриселу. Функцију помоћника директора обавља од октобра 2014. године до јуна 2017. године када је формирано Министарство за европске интеграције. За вршиоца дужности помоћника министра за европске интеграције постављен је у августу 2017. године.

Бранко Будимир је потпредседник преговарачке групе за поглавље 22 Регионална политика и координација структурних инструмената.

Објавио је више чланака, текстова и приручника у вези са процесом европских интеграција и управљањем фондовима ЕУ.

Ожењен, отац двоје деце.

Контакт:
branko.budimir@mei.gov.rs
381 11 3061 103

Михајило Дашић, Сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње и сарадњу са органима и организацијама на локалном и регионалном нову ради ефикаснијег коришћења фондова

Биографија

Рођен 1983. године у Београду. Дипломирао економију на Одсеку за банкарство и финансије Eвропске школе економије Нотингем Трент Универзитета из Велике Британије. 

Од 2006. године радио као консултант у области финансијског менаџмента. У периоду од 2011. до 2013. године био је ангажован на пословима првостепене контроле (контроле спроведених тендерских процедура по ПРАГ правилима) у Министарству финансија и економије Владе Републике Србије. Од 2013. године је радио као експерт на великом броју ИПА пројеката прекограничне сарадње, са фокусом на спровођењу тендерских процедура по ПРАГ правилима.

У мају 2017. године именован је на седници Владе Србије за вршиоца дужности заменика директора Канцеларије за европске интеграције, задуженог за координацију ЕУ фондова. За вршиоца дужности помоћника министра за европске интеграције постављен је у августу 2017. године.

Говори енглески и италијански језик.

Ожењен, има двоје деце.

Контакт:
mihajilo.dasic@mei.gov.rs
381 11 3061 103

Тамара Делић, Сектор за комуникације, обуку и припрему српске верзије правних тековина Европске уније

Биографија

Рођена 1989. године у Ужицу, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала 2014. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на одсеку за француски језик и књижевност. Мастер студије европских интеграција на  Правном факултету у Београду завршила је у школској 2016/2017. години. Мастер 2 из области Европских студија Правног факултета у Београду и Европског универзитетског центра у Нансију завршила је 2018. године, и стекла француску националну диплому. 

Од октобра 2014. до јуна 2017. године радила је у Кабинету министра без портфеља задуженог за европске интеграције као млађи саветник. На позицији млађег саветника у Кабинету остала је и по формирању Министарства за европске интеграције, све до именовања на функцију в.д. помоћника министра за европске интеграције - Сектор за комуникације, обуку и припрему српске верзије правних тековина Европске уније, августа месеца 2017. године.

Изабрана је међу 70 најбољих студената Универзитета у Србији на Конкурсу ”Путујемо у Европу 2012”, који расписује Европски покрет у Србији (EPuS) у сарадњи са Роберт Бош Фондацијом.

Говори енглески и француски језик, служи се шпанским језиком.

Контакт:
tamara.delic@eu.rs
381 11 3061 102

Секретар министарства

Мирослава Ђуровић

Биографија

Рођена је 21. априла 1960. године у Цетињу, Црна Гора. Дипломирала на Правном факултету у Подгорици 1982. године. Правосудни (судско-адвокатски) испит положила 1986. године у Београду. Специјалистичке студије Европског права на Правном факултету у Београду у сарадњи са Европским универзитетским центром у Нансију - Француска, завршила 1999. године.

Након дипломирања две и по године, радила као стални сарадник Радио Подгорице, у Редакцији за политички систем. Приправнички стаж одрадила у Општинском суду у Подгорици. Функцију судије Општинског суда за прекршаје у Подгорици обављала осам година. Након пресељења у Београд, шест година радила у Савезном управном инспекторату, на пословима управног инспектора - вишег саветника, а од 2002. до 2004. године била секретар Министарства културе Републике Србије. Крајем 2004. и почетком 2005. године сарађивала на реализацији пилот пројекта „Превођење и правно језичка редактура правних тековина ЕУ“ у Канцеларији СЦГ за придруживање ЕУ.

У Канцеларији за европске интеграције Владе Републике Србије, радила је од 7. марта 2005. године до јуна 2017. године и то прво као начелник Одељења за кадровске и финансијске послове, а потом као помоћник директора у Сектору за правне и финансијске послове.

За вршиоца дужности секретара Министарства за европске интеграције постављена дана 12. октобра 2017. године.

Контакт:
miroslava.djurovic@mei.gov.rs
381 11 3061 102

Графички приказ организационе структуре Министарства можете да преузмете овде.