Sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave

19. april 2024. | Beograd

Sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave

Deseti godišnji sastanak Posebne radne grupe za Reformu javne uprave predstavnika Republike Srbije i Evropske unije, kojim su kopredsedavale ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Sindi van den Bogert, zamenica šefa odeljenja za Crnu Goru i Srbiju iz Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, održan je danas u Beogradu.

Današnji sastanak je nastavak zajedničke saradnje Srbije i EU na jačanju efikasnosti, profesionalizacije i odgovornosti javne uprave. Razgovaralo se o brojnim aktivnostima kao što je sprovođenje strateških dokumenata i relevantnog zakonodavstva u oblasti reforme javne uprave, koji kao krajnji rezultat treba da ima dodatno unapređenje kvaliteta usluga građanima i privredi koje im javna uprava pruža. 

U reformi javne uprave, kao jedne od temeljnih oblasti procesa pristupanja, EU učestvuje na različite načine. Posebno je značajna pomoć koju je Unija pružila Republici Srbiji u dva programa Sektorske budžetske podrške vredna ukupno 110 miliona evra. Nakon uspešno realizovanog prvog programa od 80 miliona evra, od 2015-2022. godine,  osiguran je nastavak ovog modela pomoći u iznosu od 30 miliona evra za period od 2022-2027. godine. Podrška se ogleda i u upućivanju ekspertskih misija za ocenu stanja u određenoj oblasti javne uprave i davanjem preporuka za dalji napredak, ali i  kroz projekte namenjene njenoj modernizaciji.