Састанак Посебне радне групе за реформу јавне управе

19. април 2024. | Београд

Састанак Посебне радне групе за реформу јавне управе

Десети годишњи састанак Посебне радне групе за Реформу јавне управе представника Републике Србије и Европске уније, којим су копредседавале министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и Синди ван ден Богерт, заменица шефа одељења за Црну Гору и Србију из Генералног директората Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу, одржан је данас у Београду.

Данашњи састанак је наставак заједничке сарадње Србије и ЕУ на јачању ефикасности, професионализације и одговорности јавне управе. Разговарало се о бројним активностима као што је спровођење стратешких докумената и релевантног законодавства у области реформе јавне управе, који као крајњи резултат треба да има додатно унапређење квалитета услуга грађанима и привреди које им јавна управа пружа. 

У реформи јавне управе, као једне од темељних области процеса приступања, ЕУ учествује на различите начине. Посебно је значајна помоћ коју је Унија пружила Републици Србији у два програма Секторске буџетске подршке вредна укупно 110 милиона евра. Након успешно реализованог првог програма од 80 милиона евра, од 2015-2022. године,  осигуран је наставак овог модела помоћи у износу од 30 милиона евра за период од 2022-2027. године. Подршка се огледа и у упућивању експертских мисија за оцену стања у одређеној области јавне управе и давањем препорука за даљи напредак, али и  кроз пројекте намењене њеној модернизацији.