Srbija ima funkcionalan sistem za upravljanje i kontrolu sredstava EU

27. februar 2024. | Beograd

Srbija ima funkcionalan sistem za upravljanje i kontrolu sredstava EU

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da u Srbiji postoji uspostavljeni sistem za upravljanje i kontrolu sredstava Evropske unije, koji je pod stalnim nadzorom Evropske komisije.

Miščević je istakla da od 2014. godine, kada je EK donela odluku o poveravanju poslova upravljanja bespovratnim sredstvima EU, institucije Srbije obavljaju poslove programiranja, ugovaranja, praćenja, izveštavanja, finansijskog upravljanja, kontrole i revizije, u skladu sa relevantnim pravilima koja se odnose na pretpristupnu pomoć EU.

Ministarka je naglasila da Evropska komisija u proteklih 10 godina nikada nije donela odluku, niti nagovestila da postoji razlog da se oduzmu povereni poslovi ili suspenduju isplate sredstava Republici Srbiji zbog sumnje na prevaru ili zloupotrebu.

Ona je objasnila da je upravo to uobičajena praksa EU ukoliko takve sumnje postoje ili se istragom nadležnih organa Unije ili Srbije potvrdi postojanje krivičnog dela prevare ili zloupotrebe sredstava EU.

Potpuno suprotno od toga, Evropska komisija je donela odluku da Srbiji poveri upravljanje sredstvima i iz novog instrumenta Evropske unije (IPA III), pošto se prethodno uverila u ispunjavanje odgovarajućih pravnih, institucionalnih i administrativnih preduslova i funkcionalnost sistema za upravljanje i kontrolu finansijskih sredstava EU, navela je Miščević.

Prema njenim rečima, taj preduslov ispunjen je onda kada je uspostavljen odgovarajući pravni i institucionalni okvir za upravljanje i kontrolu sredstava EU koji su revizori Evropske komisije vrlo pažljivo prokontrolisali kako bi se uverili u spremnost i sposobnost za upravljanje sredstvima.

Ministarka je ukazala na to da je veoma važan deo sveukupnog sistema za upravljanje sredstvima EU odgovarajući podsistem za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima Unije, napomenuvši da ovaj sistem ne bi mogao da postoji da nije pozitivno ocenjen od strane revizora EK.

Ona je predočila da Srbija nije upoznata sa bilo kakvom idejom analize trošenja sredstava iz budžeta EU od strane Evropskog parlamenta u odnosu na našu zemlju, što jeste neuobičajen način kontrole, ali da Parlament kao političko telo može da analizira bilo kakvo delovanje.

S druge strane, sigurno znamo da ne postoji nikakva vanredna kontrola Evropske komisije, mada to ne bi bilo ni neuobičajen način rada jer svako ugovaranje projekata podleže najpre kontroli Delegacije EU u Srbiji, dodala je Miščević.

Naprotiv, upravo smo imali kolege iz Komisije koje se bave ovim pitanjima i sa kojima smo razgovarali o našim predlozima za nove projekte u oblasti digitalizacije, energetike, saobraćaja, zaključila je ministarka.

Izvor: Vlada Republike Srbije