Србија има функционалан систем за управљање и контролу средстава ЕУ

27. фебруар 2024. | Београд

Србија има функционалан систем за управљање и контролу средстава ЕУ

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић изјавила је данас да у Србији постоји успостављени систем за управљање и контролу средстава Европске уније, који је под сталним надзором Европске комисије.

Мишчевић је истакла да од 2014. године, када је ЕК донела одлуку о поверавању послова управљања бесповратним средствима ЕУ, институције Србије обављају послове програмирања, уговарања, праћења, извештавања, финансијског управљања, контроле и ревизије, у складу са релевантним правилима којa се односе на претприступну помоћ ЕУ.

Министарка је нагласила да Европска комисија у протеклих 10 година никада није донела одлуку, нити наговестила да постоји разлог да се одузму поверени послови или суспендују исплате средстава Републици Србији због сумње на превару или злоупотребу.

Она је објаснила да је управо то уобичајена пракса ЕУ уколико такве сумње постоје или се истрагом надлежних органа Уније или Србије потврди постојање кривичног дела преваре или злоупотребе средстава ЕУ.

Потпуно супротно од тога, Европска комисија је донела одлуку да Србији повери управљање средствима и из новог инструмента Европске уније (ИПА III), пошто се претходно уверила у испуњавање одговарајућих правних, институционалних и административних предуслова и функционалност система за управљање и контролу финансијских средстава ЕУ, навела је Мишчевић.

Према њеним речима, тај предуслов испуњен је онда када је успостављен одговарајући правни и институционални оквир за управљање и контролу средстава ЕУ који су ревизори Европске комисије врло пажљиво прoконтролисали како би се уверили у спремност и способност за управљање средствима.

Министарка је указала на то да је веома важан део свеукупног система за управљање средствима ЕУ одговарајући подсистем за борбу против превара и управљање неправилностима у поступању са финансијским средствима Уније, напоменувши да овај систем не би могао да постоји да није позитивно оцењен од стране ревизора ЕК.

Она је предочила да Србија није упозната са било каквом идејом анализе трошења средстава из буџета ЕУ од стране Европског парламента у односу на нашу земљу, што јесте неуобичајен начин контроле, али да Парламент као политичко тело може да анализира било какво деловање.

С друге стране, сигурно знамо да не постоји никаква ванредна контрола Европске комисије, мада то не би било ни неуобичајен начин рада јер свако уговарање пројеката подлеже најпре контроли Делегације ЕУ у Србији, додала је Мишчевић.

Напротив, управо смо имали колеге из Комисије које се баве овим питањима и са којима смо разговарали о нашим предлозима за нове пројекте у области дигитализације, енергетике, саобраћаја, закључила је министарка.

Извор: Влада Републике Србије