Koje koristi građani imaju od projekta povezivanja Transbalkanskog energetskog koridora?

30. januar 2023. | Beograd

Evropska unija donirala je Srbiji 8,5 miliona evra kao pomoć za izgradnju 4. sekcije Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, od Bajine Bašte do granica sa Crnom Gorom i BiH.  Ugovor o donaciji potpisan je 23. januara 2023. godine u Vladi Srbije

Zahvaljujući ovoj donaciji Evropske unije,  do 2027. godine biće izgrađeno novih 83 kilometara dalekovoda, što znači veću energetsku stabilnosti i sigurnost u snabdevanju električnom energijom stanovništva i privrede u Srbiji.

•  Zašto je za Srbiju važan projekat povezivanja Transbalkanskog elektronergetskog koridora?

Pre svega, ovaj projekat idealan je primer evropske integracije jer će za rezultat imati povezivanje svih u regionu, u oblasti koja je od ogromnog značaja za funkcionisanje naših ekonomija: povezuje dve države članice EU - Rumuniju i Italiju, preko regiona Zapadnog Balkana – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – u jače energetsko tržište, a najvećim delom preko Srbije, kao najvećeg takvog tržišta u ovom delu Evrope.

Podsećamo da je odlika evropske integracije upravo zajedničko i partnersko finansiranje projekata za koje delimo i odgovornost i koristi. U ovom slučaju, reč je o podršci EU, najpre u  iznosu od 1,1 milion evra za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a potom i o 8,5 miliona evra za sprovođenje projekta, u delu koji je potpisan 23. januara 2023. godine. Ukupno, najveći deo sredstava za ovaj projekat, u iznosu od 30 miliona evra, obezbedili su naši nemački partneri: Vlada SR Nemačke i KfW banka, dok je ostatak sredstava obezbedila Srbija. O značaju ovog infrastrukturnog projekta govori i činjenica da u Evropskom investicionom planu ima oznaku jednog od glavnih, važnih za čitavu Evropu, upravo zbog međusobne povezanosti elektroenergetske mreže.

• Koje koristi građani imaju od projekta Transbalkanskog energetskog koridora?

Ovakvi projekti doprinose  privrednom rastu i od njih korist imaju i sami građani.

Mreža postojećih dalekovoda Srbije biće nadograđena na takav način da će znatno doprineti stabilnijem, pouzdanijim i sigurnijem snabdevanju stanovništva i privrede električnom energijom.  Takođe, prekidi u snabdevanju biće smanjeni na najmanju moguću meru, kao i gubici na mreži, koja će funkcionisati bez zagušenja u prenosu struje. Ovako modernizovana mreža dovešće i do povećane prekogranične trgovine električnom energijom i do većeg prihoda po srpski elektroenergetski sistem.

• Na koji način EU još pomaže Srbiji u oblasti energetike u 2023?

EU solidarno i partnerski pomaže Srbiji u vreme globalne energetske krize i to u skladu sa našim potrebama, onako kako smo ih mi definisali kao najvažnije. Najpre, govorimo o 165 miliona evra koje budžet Srbije u narednim mesecima dobija da pomogne zaštićenim građanima i malim i srednjim preduzećima da plate za njih subvencionisane račune za energiju, pružajući im tako oslonac i sigurnost u svakodnevnom životu. Takođe, EU ulaže i u projekte važne za našu državu – u solarne elektrane, vetroparkove, gasne interkonekcije, energetsku efikasnosnost, sve u skladu sa ciljevima Zelene agende koju delimo sa EU.