Које користи грађани имају од пројекта повезивања Трансбалканског енергетског коридора?

30. јaнуар 2023. | Београд

Европска унија донирала је Србији 8,5 милиона евра као помоћ за изградњу 4. секције Трансбалканског електроенергетског коридора, од Бајине Баште до граница са Црном Гором и БиХ.  Уговор о донацији потписан је 23. јануара 2023. године у Влади Србије

Захваљујући овој донацији Европске уније,  до 2027. године биће изграђено нових 83 километара далековода, што значи већу енергетску стабилности и сигурност у снабдевању електричном енергијом становништва и привреде у Србији.

•  Зашто је за Србију важан пројекат повезивања Tрансбалканског електронергетског коридора?

Пре свега, овај пројекат идеалан је пример европске интеграције јер ће за резултат имати повезивање свих у региону, у области која је од огромног значаја за функционисање наших економија: повезује две државе чланице ЕУ - Румунију и Италију, преко региона Западног Балкана – Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине – у јаче енергетско тржиште, а највећим делом преко Србије, као највећег таквог тржишта у овом делу Европе.

Подсећамо да је одлика европске интеграције управо заједничко и партнерско финансирање пројеката за које делимо и одговорност и користи. У овом случају, реч је о подршци ЕУ, најпре у  износу од 1,1 милион евра за израду пројектно-техничке документације, а потом и о 8,5 милиона евра за спровођење пројекта, у делу који је потписан 23. јануара 2023. године. Укупно, највећи део средстава за овај пројекат, у износу од 30 милиона евра, обезбедили су наши немачки партнери: Влада СР Немачке и KfW банка, док је остатак средстава обезбедила Србија. О значају овог инфраструктурног пројекта говори и чињеница да у Евrопском инвестиционом плану има ознаку једног од главних, важних за читаву Европу, управо због међусобне повезаности електроенергетске мреже.

• Које користи грађани имају од пројекта Трансбалканског енергетског коридора?

Овакви пројекти доприносе  привредном расту и од њих корист имају и сами грађани.

Мрежа постојећих далековода Србије биће надограђена на такав начин да ће знатно допринети стабилнијем, поузданијим и сигурнијем снабдевању становништва и привреде електричном енергијом.  Такође, прекиди у снабдевању биће смањени на најмању могућу меру, као и губици на мрежи, која ће функционисати без загушења у преносу струје. Овако модернизована мрежа довешће и до повећане прекограничне трговине електричном енергијом и до већег прихода по српски електроенергетски систем.

• На који начин ЕУ још помаже Србији у области енергетике у 2023?

ЕУ солидарно и партнерски помаже Србији у време глобалне енергетске кризе и то у складу са нашим потребама, онако како смо их ми дефинисали као најважније. Најпре, говоримо о 165 милиона евра које буџет Србије у наредним месецима добија да помогне заштићеним грађанима и малим и средњим предузећима да плате за њих субвенционисане рачуне за енергију, пружајући им тако ослонац и сигурност у свакодневном животу. Такође, ЕУ улаже и у пројекте важне за нашу државу – у соларне електране, ветропаркове, гасне интерконекције, енергетску ефикасносност, све у складу са циљевима Зелене агенде коју делимо са ЕУ.