Подршка ЕУ малом бизнису - 2,9 милиона евра бесповратних средстава за набавку опреме и увођење услуга

30. децембар 2022. |

Подршка ЕУ малом бизнису - 2,9 милиона евра бесповратних средстава за набавку опреме и увођење услуга

Укупно 124 предузетника и предузетница, микро и малих предузећа из Шумадије, западне, јужне и источне Србије ће уз бесповратна средства Европске уније у висини од преко 2,9 милиона, набавити нову опрему и увести додатне услуге са циљем да унапреде производњу и тржишни потенцијал и допринесу повећању запослености. Средства су опредељена путем јавног позива који је спровео ЕУ ПРО Плус програм.

„Сама чињеница да ће ова предузећа већ након прве године коришћења одобрених средстава запослити 270 људи и да ће извести робу и услуге за два милиона евра више него до сада, говори колике су  конкретне користи које грађани овог дела Србије имају од европских интеграција. Бесповратна средства ЕУ намењена малим предузећима која су релативно нова на тржишту помоћи ће им да буду ефикаснија и продуктивнија и да се спреме за европско тржиште. А што је још важније, да запосле нове људе и што пре допринесу укупном економском развоју својих средина и читаве државе”, рекла је Тања Мишчевић, министарка за европске интеграције.

„Европска унија подржава развој и конкурентност сектора микро и малих предузећа јер управо они доприносе одрживој економији и већој стопи запослености. Реч је о 124 предузетника и предузетнице и њиховим породицама које ће имати користи од ових средстава, што је један од одличних примера како приступање ЕУ директно утиче на грађане Србије. Са новом опремом ова предузећа широм Србије, а посебно у мањим и слабије развијеним општинама, унапредиће производњу и запослити своје суграђане. Додатно, на овај начин, заједно са Владом Србије радимо како на локалном тако и на равномернијем регионалном развоју ” рекао је амбасадор Емануеле Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Подршка Европске уније ће бити усмерена на млада микро и мала предузећа до пет година старости која су у другом инвестиционом циклусу. Од тога скоро два милиона евра је опредељено за 77 производних предузећа која се углавном баве производњом хране, намештаја, одеће као и прерадом дрвета. Преостала подршка од 936.492 евра биће искоришћена за набавку опреме за укупно 47 предузећа која се баве пружањем услуга као што су информационе технологије, архитектонске и инжењерске делатности, услуге здравствене заштите, одржавање и поправке.

Очекује се да ће ова предузећа, која ће финансијски учествовати у набавци опреме са 880.228 евра, током трајања пројекта спровести и друштвено одговорне активности и тако подржати своје локалне заједнице, кроз помоћ рањивим групама, деци, спортским клубовима или допринети заштити животне средине.

Током трајања јавног позива за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа  који је припремљен и спроведен уз подршку Министарства привреде, програм ЕУ ПРО Плус је организовао 18 инфо-сесија које су окупиле преко 800 учесника и учесница, а затим је од пристиглих 610 апликација, након спроведене административне и техничке евалуације и теренских посета предузећима, за финансирање  на основу очекиваних резултата и ефеката, одрживости, друштвеног утицаја и трошкова, одобрено укупно 124 пројеката. Листа одобрених пројеката доступна је на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус: Резултати Јавног позива за предлоге пројеката за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа