Ђаци Основне школе „Вук Караџић“ у Белотинцу захваљујући подршци ЕУ почињу друго полугодиште у реновираној школи

24. јaнуар 2023. | Белотинац

Ђаци Основне школе „Вук Караџић“ у Белотинцу захваљујући подршци ЕУ почињу друго полугодиште у реновираној школи

Ђаци Основне школе „Вук Караџић“ у дољевачком насељу Белотинац почели су друго полугодиште у комплетно реновираној школи захваљујући подршци Европске уније, преко  програма ЕУ ПРО Плус који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

Око 200 основаца из насеља Белотинац и Чапљинац у општини Дољевац, укључујући и насеље Батушинца, у општини Мерошина, као и ђаке из Међурова у нишкој општини Палилула, данас имају знатно унапређене услове за образовање јер је у школи замењен кровни покривач и фасада, као и унутрашња и спољашња столарија, чиме је унапређена енергетска ефикасност овог објекта. У школи су такође замењене електричне инсталације и подови, а реконструисана је водоводна и канализациона мрежа.

„Велики је дан за све становнике Белотинца и Дољевца јер смо успешно реализовали још један пројекат а најважније, деца и запослени сада имају одличне услове за учење и рад. Школа је обезбедила и нови намештај, тако да ђаци почињу друго полугодиште у школи у потпуно новом руху”,  рекао је Јовица Пешић, начелник за привреду и финансије у општини Дољевац.

Како је додао пред општином су још активности које се тичу даљег унапређења енергетске ефикасности, али и праћења трошкова уз уштеде које ће бити улагане у даље унапређење услова образовања у Дољевцу.

ЕУ је преко програма ЕУ ПРО Плус за реконструкцију школе обезбедила скоро 180.000 евра, док је општина Дољевац учествовала са значајним средствима од преко 125.000 евра.

Пројекат у Дољевцу је међу првим од 32 пројекта локалне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије које ЕУ подржава преко ЕУ ПРО Плус програма у оквиру кога су завршени грађевински радови. Подршка ЕУ од преко пет милиона евра усмерена је на унапређење квалитета живота људи кроз обнову и реконструкцију образовних, здравствених и установа социјалне заштите, спортских и објеката културе, као и унапређење комуналних услуга и зграда јавне администрације.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.