Direkcija za nacionalne laboratorije primer saradnje Srbije i Evropske unije

29. novembar 2022. | Beograd

Direkcija za nacionalne laboratorije primer saradnje Srbije i Evropske unije

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, posetila je zajedno sa ambasadorom EU u Beogradu Emanueleom Žiofreom i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković, Direkciju za nacionalne referentne laboratorije (DNRL), čiji su rad i obnova podržani iz fondova EU.

U Direkciju za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici je u prethodnom periodu uloženo ukupno 9,7 miliona evra iz fondova EU, a zahvaljujući pomoći koju je EU u prethodnom periodu pružila Srbiji kroz IPA i fondove dvostruke namene, do sada su sprovedena 74 projekta vezana za bezbednost hrane u Srbiji odnosno poglavlje 12, implementiranih u okviru pet tranši u iznosu od 8,5 miliona evra.

Evropska unija je u DNRL uložila bespovratna sredstva za adaptaciju prostora, nabavku opreme, uređaja i vozila, kao i za stručno usavršavanje i obuku zaposlenih. Treba napomenuti i da je DNRL je dala značajan doprinos u borbi protiv korona virusa, a prema podacima iz 2021. godine, zahvaljujući ovoj laboratoriji sprovedeno je 450.000  PCR analiza na koronavirus.