Дирекција за националне лабораторије пример сарадње Србије и Европске уније

29. новембар 2022. | Београд

Дирекција за националне лабораторије пример сарадње Србије и Европске уније

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, посетила је заједно са амбасадором ЕУ у Београду Емануелеом Жиофреом и министарком пољопривреде, шумарства и водопривреде Јеленом Танасковић, Дирекцију за националне референтне лабораторије (ДНРЛ), чији су рад и обнова подржани из фондова ЕУ.

У Дирекцију за националне референтне лабораторије у Батајници је у претходном периоду уложено укупно 9,7 милиона евра из фондова ЕУ, а захваљујући помоћи коју је ЕУ у претходном периоду пружила Србији кроз ИПА и фондове двоструке намене, до сада су спроведена 74 пројекта везана за безбедност хране у Србији односно поглавље 12, имплементираних у оквиру пет транши у износу од 8,5 милиона евра.

Европска унија је у ДНРЛ уложила бесповратна средства за адаптацију простора, набавку опреме, уређаја и возила, као и за стручно усавршавање и обуку запослених. Треба напоменути и да је ДНРЛ је дала значајан допринос у борби против корона вируса, а према подацима из 2021. године, захваљујући овој лабораторији спроведено је 450.000  ПЦР анализа на коронавирус.