Rezultati konkursa za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji za 2022. godinu

25. novembar 2022. | Beograd

Rezultati konkursa za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji za 2022. godinu

Na konkursu za studentske radove o Evropskoj uniji, koji je Ministarstvo za evropske integracije raspisalo 8. avgusta 2022. godine, najbolje ocenjeni su sledeći radovi:

•    Energetska kriza i odgovor na krizu u Evropskoj uniji – Ispitivanje adekvatnosti preduzetih rešenja iz perspektive klimatskih promena, studentkinja Danica Janković, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, (Prvorangirani).

•    Mladi i Konferencija o budućnosti Evrope: između aktivnih učesnika i ciljne grupe predloženih reformi, student Igor Mirosavljević, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, (Drugorangirani).

•    Evropska unija i krize: solidarnost na testu, student Branimir Đurović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, (Trećerangirani).

•    Vetar promene (Wind of change), student Pavle Kostić, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, (Trećerangirani).

Imajući u vidu da su dva rada -  Evropska unija i krize: solidarnost na testu, studenta Branimira Đurovića i Vetar promene (Wind of change), studenta Pavla Kostića, u ukupnom zbiru ocena sva tri člana konkursne komisije, osvojili isti broj bodova, doneta je odluka da se na ovogodišnjem konkursu za najbolje studentske radove o Evropskoj uniji dodele dva treća mesta.

Studentski radovi i koji imaju više od 129 bodova (prvih sedam radova na rang listi) biće objavljeni u elektronskom zborniku radova Ministarstva za evropske integracije.

Ministarstvo za evropske integracije raspisalo je ovaj konkurs sa ciljem da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Republike Srbije u Evropskoj uniji.

Na adresu Ministarstva stiglo je ukupno 13 radova, pri čemu je svih 13 radova ispunilo osnovne kriterijume i standarde za pripremu rada iz konkursne dokumentacije.  

Odluku o najbolje rangiranim radovima donela je konkursna komisija u sastavu: dr Jelica Stefanović – Štambuk, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, dr Vladimir Vuletić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dr Maja Lukić Radović, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Konkursna komisija je nakon čitanja i ocenjivanja svih radova, konstatovala da su radovi koji su ispunili kriterijume za ocenjivanje, na zadovoljavajućem akademskom nivou. Među pristiglim radovima nije bilo slučajeva zloupotrebe i plagiranja sadržaja.

Članovi konkursne komisije saglasni su i u oceni da konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji predstavlja važnu inicijativu Ministarstva za evropske integracije koja doprinosi ne samo kvalitetnijem i kompleksnijem promišljanju o EU, zajedno sa svim procesima i transformacijama koje integracija Srbije ovoj zajednici podrazumeva, već i podizanju nivoa svesti među studentima o značaju akademskog pisanja i pristupa temama koje su od suštinskog značaja za celokupno društvo.

Konkursna komisija zaključila je i da ovaj nagradni temat doprinosi boljem informisanju javnosti o značaju evropskih integracija za srpsko društvo.

Odluku o izboru najboljih studentskih radova o Evropskoj uniji i konačnu rang listu za 2022. godinu, možete da preuzmete ovde.