Резултати конкурса за најбоље студентске радове о Европској унији за 2022. годину

25. новембар 2022. | Београд

Резултати конкурса за најбоље студентске радове о Европској унији за 2022. годину

На конкурсу за студентске радове о Европској унији, који је Министарство за европске интеграције расписало 8. августа 2022. године, најбоље оцењени су следећи радови:

•    Енергетска криза и одговор на кризу у Европској унији – Испитивање адекватности предузетих решења из перспективе климатских промена, студенткиња Даница Јанковић, Правни факултет Универзитета у Београду, (Прворангирани).

•    Млади и Конференција о будућности Европе: између активних учесника и циљне групе предложених реформи, студент Игор Миросављевић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, (Другорангирани).

•    Европска унија и кризе: солидарност на тесту, студент Бранимир Ђуровић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, (Трећерангирани).

•    Ветар промене (Wind of change), студент Павле Костић, Филозофски факултет Универзитета у Београду, (Трећерангирани).

Имајући у виду да су два рада -  Европска унија и кризе: солидарност на тесту, студента Бранимира Ђуровића и Ветар промене (Wind of change), студента Павла Костића, у укупном збиру оцена сва три члана конкурсне комисије, освојили исти број бодова, донета је одлука да се на овогодишњем конкурсу за најбоље студентске радове о Европској унији доделе два трећа места.

Студентски радови и који имају више од 129 бодова (првих седам радова на ранг листи) биће објављени у електронском зборнику радова Министарства за европске интеграције.

Министарство за европске интеграције расписало је овај конкурс са циљем да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

На адресу Министарства стигло је укупно 13 радова, при чему је свих 13 радова испунило основне критеријуме и стандарде за припрему рада из конкурсне документације.  

Одлуку о најбоље рангираним радовима донела je конкурсна комисија у саставу: др Јелица Стефановић – Штамбук, редовни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, др Владимир Вулетић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду и др Маја Лукић Радовић, ванредни професор на Правном факултету Универзитета у Београду.

Конкурсна комисија је након читања и оцењивања свих радова, констатовала да су радови који су испунили критеријуме за оцењивање, на задовољавајућем академском нивоу. Међу пристиглим радовима није било случајева злоупотребе и плагирања садржаја.

Чланови конкурсне комисије сагласни су и у оцени да конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији представља важну иницијативу Министарства за европске интеграције која доприноси не само квалитетнијем и комплекснијем промишљању о ЕУ, заједно са свим процесима и трансформацијама које интеграција Србије овој заједници подразумева, већ и подизању нивоа свести међу студентима о значају академског писања и приступа темама које су од суштинског значаја за целокупно друштво.

Конкурсна комисија закључила је и да овај наградни темат доприноси бољем информисању јавности о значају европских интеграција за српско друштво.

Одлуку о избору најбољих студентских радова о Европској унији и коначну ранг листу за 2022. годину, можете да преузмете овде.