Održani dani „Primenjene nostalgije Srbija – Francuska“

30. jun 2022. | Beograd

Održani dani „Primenjene nostalgije Srbija – Francuska“

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Gradom Beogradom i Ambasadom Francuske u Srbiji, organizovalo je u Domu omladine Beograda od 20 - 30. juna dane „Primenjene nostalgije“.  Povodom francuskog predsedavanja Savetu EU postavljena je dvadeset prva izložba fotografija, ovoga puta posvećena Beogradu i Parizu. Autori ovih fotografija su Nemanja Maraš iz Srbije i Lor Može iz Francuske. 

Projekat „Primenjena nostalgija“ zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva fotografa – jednog iz Srbije i drugog, iz zemlje predsedavajuće EU.

Ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između dveju zemalja, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

Izložbu su otvorili ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador Republike Francuske u Srbije Pjer Košar i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, a prisutnima se obratio i autor Nemanja Maraš koji je podelio svoje utiske o učešću u projektu. Nakon otvaranja, posetioci Doma omladine Beograda imali su priliku da degustiraju specijalitete Francuske i Srbije na eno – gastro danu.

U okviru ove manifestacije građani Beograda slušali su predavanje dr Miloša Konstantinovića, prevodioca za francuski jezik, o naučnoj fantastici u francuskoj književnosti, nakon čega je organizovan koncert muzike francuskih i srpskih kompozitora u izvođenju mladih talentovanih muzičara iz organizacije „Moto“. Bogat program upotpunilo je predavanje dr Uroša Tatića, naučnog saradnika Istorijskog instituta iz Beograda, o srpsko-francuskim diplomatskim i vojnim odnosima u 19. veku, kao i projekcija filma „Školski život“ autora Fabijena Marsua i Mehdija Idira.

Prateći program završen je besplatnom radionicom digitalne fotografije Dragana Kujundžića, jednog od prvih učesnika projekta „Primenjena nostalgija“ čija tradicija traje još od 2007. godine.