Одржани дани „Примењене носталгије Србија – Француска“

30. јун 2022. | Београд

Одржани дани „Примењене носталгије Србија – Француска“

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Градом Београдом и Амбасадом Француске у Србији, организовало је у Дому омладине Београда од 20 - 30. јуна дане „Примењене носталгије“.  Поводом француског председавања Савету ЕУ постављена је двадесет прва изложба фотографија, овога пута посвећена Београду и Паризу. Аутори ових фотографија су Немања Мараш из Србије и Лор Може из Француске. 

Пројекат „Примењена носталгија“ замишљен је као серија заједничких изложби фотографија два фотографа – једног из Србије и другог, из земље председавајуће ЕУ.

Идеја је да се и на овај начин унапреди културна размена између двеју земаља, као и да се промовишу европске вредности и сарадња Србије са државама чланицама ЕУ.

Изложбу су отворили министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор Републике Француске у Србије Пјер Кошар и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануелe Жиофре, а присутнима се обратио и аутор Немања Мараш који је поделио своје утиске о учешћу у пројекту. Након отварања, посетиоци Дома омладине Београда имали су прилику да дегустирају специјалитете Француске и Србије на ено – гастро дану.

У оквиру ове манифестације грађани Београда слушали су предавање др Милоша Константиновића, преводиоца за француски језик, о научној фантастици у француској књижевности, након чега је организован концерт музике француских и српских композитора у извођењу младих талентованих музичара из организације „Мото“. Богат програм употпунило је предавање др Уроша Татића, научног сарадника Историјског института из Београда, о српско-француским дипломатским и војним односима у 19. веку, као и пројекција филма „Школски живот“ аутора Фабијена Марсуа и Мехдија Идира.

Пратећи програм завршен је бесплатном радионицом дигиталне фотографије Драгана Кујунџића, једног од првих учесника пројекта „Примењена носталгија“ чија традиција траје још од 2007. године.