Saradnja GIZ i sedam opština u turizmu i kulturnom nasleđu

20. jun 2022. | Golubac

Saradnja GIZ i sedam opština u turizmu i kulturnom nasleđu

Na Golubačkoj tvrđavi danas je potpisan Memorandum o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i sedam gradova i opština, koji je usmeren na razvoj i unapređenje turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u istočnoj Srbiji i donjem Podunavlju.

Evropska unija opredelila je više od 650.000 evra kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam", koji sprovodi GIZ, za projekte namenjene razvoju turističke ponude u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu i Zaječaru.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je prilikom programiranja IPA sa delegacijom EU u Srbiji, razmotrila predlog Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacije, koji se odnosio na jačanje turističke ponude i kulturnog nasleđa u istočnoj Srbiji i donjem Podunavlju.

Istakla je da ulaganje u obnovu Golubačke tvrđave koje je započeto 2014. godine, predstavlja najbolji način da se oživi taj kraj i region.

„Donje Podunavlje i istočna Srbija imaju dosta potencijala i zato smo 2018. godine uvrstili ovaj projekat, pregovarali sa EU, koja je prepoznala i podržala njegov značaj“, kazala je Joksimović nakon potpisivanja Memoranduma.

Joksimović je navela da je tokom pandemije odlučeno da se deo novca preusmeri na oporavak turističkog sektora, kako bi se podržao taj projekat.

„Rešili smo da jedan deo novca iz dela koji je bio namenjen oporavku od pandemije preusmerimo na oporavak turističkog sektora i da dodatno ovaj projekat i ovaj deo Srbije podržimo. EU je 2020. godine opredelila dodatnih sedam miliona evra, a nemačka razvojna agencija, koja je glavni implementacioni partner još 700.000 evra“, kazala je Joksimović.

Istakla je da je prioritet evropskih integracija, između ostalog, i priprema za kohezionu politiku i ravnomerni regionalni razvoj, te da je veoma važno mapirati resurse i pronaći šta je to po čemu se izdvaja neka opština.

„Da li je to turistički potencijal, prirodni potencijal, vodoizvorišta, postoje različite stvari koje mogu da se mapiraju kao resurs kako bi se napravila mikro i lokalna strategiju koja se uliva u regionalnu i postaje nacionalna strategija“, navela je Joksimović.

Joksimović je pozvala sve lokalne samouprave da se uključe u proces regionalnog razvoja kroz korišćenje predpristupnih fondova, navodeći da je to priprema za ono što sledi nakon članstva u EU.

Dodala je da je članstvo Srbije u EU izvesno u narednim godinama, uprkos različitim globalnim okolnostima, te da zbog toga moramo da se pripremamo na vreme.

„Drago mi je što u ovom delu Srbije imamo nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasleđa koji daju turističkoj ponudi Srbije izvanrednu reputaciju“, kazala je Joksimović.

Joksimović je rekla i da je zadovoljna što je ceo projekat dobro isplaniran, što su dobijena sredstva iz EU, zahvaljujući čemu su, kako je rekla, evropske vrednosti prisutne u svakom delu Srbije.

„Ponosna sam na sve što smo dobro programirali, pa za to tako dobro programirano dobili novac iz EU, da smo doveli evropske vrednosti u svaki delić Srbije, popravili lokalnu infrastrukturu, podržali turističku ponudu, radili na projektima zelene agende, na kojima ćemo nastaviti da radimo“, kazala je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre rekao je da je poseta Golupcu važna, jer je EU zajedno sa ostalim partnerima 10 godina uključena u projekat obnove Golubačke tvrđave.

„Cenimo što smo od ovoga uspeli da napravimo sjajnu lokaciju, da joj vratimo punu njenu lepotu i slavu, što su rezultati zajedničkog rada u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija“, kazao je Žiofre.

Naglasio je da je zaštita kulturnog nasleđa važna u Srbiji, te da pospešuje ekonomiju i stvara nova radna mesta.

Pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Jelena Marinković Orlić navela je da turizam spaja ljude, kulture i ukazala da je EU najveći trgovinski partner Srbije.

„EU je i partner u unapređivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti naše zemlje. Upravo ovaj projekat EU za kulturno nasleđe i turizam naglašava vezu između kulture i turizma i značaj naše saradnje i važnost koliko naše aktivnosti treba da kreiraju jedan novi zajednički, kreativni i kvalitetan turistički potencijal naše države“, kazala je Marinković Orlić.

Izvor: Tanjug