Сарадња ГИЗ и седам општина у туризму и културном наслеђу

20. јун 2022. | Голубац

Сарадња ГИЗ и седам општина у туризму и културном наслеђу

На Голубачкој тврђави данас је потписан Меморандум о разумевању између Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и седам градова и општина, који је усмерен на развој и унапређење туризма и очување културног наслеђа у источној Србији и доњем Подунављу.

Европска унија определила је више од 650.000 евра кроз пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам", који спроводи ГИЗ, за пројекте намењене развоју туристичке понуде у Смедереву, Великом Градишту, Голупцу, Мајданпеку, Кладову, Неготину и Зајечару.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је приликом програмирања ИПА са делегацијом ЕУ у Србији, размотрила предлог Министарства трговине туризма и телекомуникације, који се односио на јачање туристичке понуде и културног наслеђа у источној Србији и доњем Подунављу.

Истакла је да улагање у обнову Голубачке тврђаве које је започето 2014. године, представља најбољи начин да се оживи тај крај и регион.

„Доње Подунавље и источна Србија имају доста потенцијала и зато смо 2018. године уврстили овај пројекат, преговарали са ЕУ, која је препознала и подржала његов значај“, казала је Јоксимовић након потписивања Меморандума.

Јоксимовић је навела да је током пандемије одлучено да се део новца преусмери на опоравак туристичког сектора, како би се подржао тај пројекат.

„Решили смо да један део новца из дела који је био намењен опоравку од пандемије преусмеримо на опоравак туристичког сектора и да додатно овај пројекат и овај део Србије подржимо. ЕУ је 2020. године определила додатних седам милиона евра, а немачка развојна агенција, која је главни имплементациони партнер још 700.000 евра“, казала је Јоксимовић.

Истакла је да је приоритет европских интеграција, између осталог, и припрема за кохезиону политику и равномерни регионални развој, те да је веома важно мапирати ресурсе и пронаћи шта је то по чему се издваја нека општина.

„Да ли је то туристички потенцијал, природни потенцијал, водоизворишта, постоје различите ствари које могу да се мапирају као ресурс како би се направила микро и локална стратегију која се улива у регионалну и постаје национална стратегија“, навела је Јоксимовић.

Јоксимовић је позвала све локалне самоуправе да се укључе у процес регионалног развоја кроз коришћење предприступних фондова, наводећи да је то припрема за оно што следи након чланства у ЕУ.

Додала је да је чланство Србије у ЕУ извесно у наредним годинама, упркос различитим глобалним околностима, те да због тога морамо да се припремамо на време.

„Драго ми је што у овом делу Србије имамо неколико стратешки важних пројеката из области промоције културног наслеђа који дају туристичкој понуди Србије изванредну репутацију“, казала је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла и да је задовољна што је цео пројекат добро испланиран, што су добијена средства из ЕУ, захваљујући чему су, како је рекла, европске вредности присутне у сваком делу Србије.

„Поносна сам на све што смо добро програмирали, па за то тако добро програмирано добили новац из ЕУ, да смо довели европске вредности у сваки делић Србије, поправили локалну инфраструктуру, подржали туристичку понуду, радили на пројектима зелене агенде, на којима ћемо наставити да радимо“, казала је Јоксимовић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Емануеле Жиофре рекао је да је посета Голупцу важна, јер је ЕУ заједно са осталим партнерима 10 година укључена у пројекат обнове Голубачке тврђаве.

„Ценимо што смо од овога успели да направимо сјајну локацију, да јој вратимо пуну њену лепоту и славу, што су резултати заједничког рада у партнерству са Министарством за европске интеграције и Министарством трговине, туризма и телекомуникација“, казао је Жиофре.

Нагласио је да је заштита културног наслеђа важна у Србији, те да поспешује економију и ствара нова радна места.

Помоћник министра за трговину, туризам и телекомуникације Јелена Маринковић Орлић навела је да туризам спаја људе, културе и указала да је ЕУ највећи трговински партнер Србије.

„ЕУ је и партнер у унапређивању многобројних секторских политика, као и демократских вредности наше земље. Управо овај пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам наглашава везу између културе и туризма и значај наше сарадње и важност колико наше активности треба да креирају један нови заједнички, креативни и квалитетан туристички потенцијал наше државе“, казала је Маринковић Орлић.

Извор: Танјуг