Održan sedmi EUSAIR forum

17. maj 2022. | Tirana

Održan sedmi EUSAIR forum

Sedmi EUSAIR forum posvećen Strategiji za Jadransko – jonski region održava se 16. i 17. maja 2022. u Tirani. U okviru  prvog dana Foruma, održan je Jadransko-jonski savet i Ministarski sastanak na kojem se razgovaralo o temama u vezi sa  Zelenom agendom i Evropskim zelenim dogovorom u Jadransko-jonskom regionu, ali i o daljem proširenju Evropske unije i Zapadnom Balkanu.

Na ovom sastanku u ime Republike Srbije govorio je Mihajilo Dašić, pomoćnik ministra za evropske integracije, predstavivši kako EUSAIR i saradnja u okviru ove platforme može da doprinese evropskom putu Srbije i bržoj integraciji naše zemlje u EU. M. Dašić osvrnuo se i na doprinos Zelenoj agendi i održivoj povezanosti u Jadransko – jonskom regionu. 

Ovogodišnji EUSAIR Forum okuplja ministre zadužene za spoljne poslove i evropske fondove, zvaničnike Evropske komisije, relevantne aktere i širu javnost kako bi učestvovali u diskusiji o budućnosti Strategije za Jadransko – jonski regiona i njenoj ulozi u rešavanju ključnih pitanja u ovom regionu. Strategija Evropske unije za Jadransko-jonski region jedna je od četiri makro-regionalne strategije EU, koja treba da doprinese daljoj integraciji zapadnog Balkana u EU i obuhvata osam zemalja: četiri države članice EU (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija) i četiri zemlje koje uključuju kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija). Opšti cilj EUSAIR-a jeste promovisanje ekonomskog i socijalnog napretka i rasta u regionu koji treba da bude privlačniji, konkurentniji i bolje povezan.