Одржан седми ЕУСАИР форум

17. мај 2022. | Тирана

Одржан седми ЕУСАИР форум

Седми ЕУСАИР форум посвећен Стратегији за Јадранско – јонски регион одржава се 16. и 17. маја 2022. у Тирани. У оквиру  првог дана Форума, одржан је Јадранско-јонски савет и Министарски састанак на којем се разговарало о темама у вези са  Зеленом агендом и Европским зеленим договором у Јадранско-јонском региону, али и о даљем проширењу Европске уније и Западном Балкану.

На овом састанку у име Републике Србије говорио је Михајило Дашић, помоћник министра за европске интеграције, представивши како ЕУСАИР и сарадња у оквиру ове платформе може да допринесе европском путу Србије и бржој интеграцији наше земље у ЕУ. М. Дашић осврнуо се и на допринос Зеленој агенди и одрживој повезаности у Јадранско – јонском региону. 

Овогодишњи ЕУСАИР Форум окупља министре задужене за спољне послове и европске фондове, званичнике Европске комисије, релевантне актере и ширу јавност како би учествовали у дискусији о будућности Стратегије за Јадранско – јонски региона и њеној улози у решавању кључних питања у овом региону. Стратегија Европске уније за Јадранско-јонски регион једна је од четири макро-регионалне стратегије ЕУ, која треба да допринесе даљој интеграцији западног Балкана у ЕУ и обухвата осам земаља: четири државе чланице ЕУ (Хрватска, Грчка, Италија и Словенија) и четири земље које укључују кандидате и потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ (Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија). Општи циљ ЕУСАИР-а јесте промовисање економског и социјалног напретка и раста у региону који треба да буде привлачнији, конкурентнији и боље повезан.