J. Joksimović: Klaster vladavine prava najvažniji za napredak

03. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Klaster vladavine prava najvažniji za napredak

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je danas u oproštajnu posetu ambasadora Holandije Hilesa Beshora Pluha sa kojim je razgovarala o saradnji dveju država u procesu evropskih integracija Srbije, jačanju političkih i ekonomskih odnosa, kao i o aktuelnim dešavanjima u rešavanju posledica globalne zdravstvene krize.

Joksimović se zahvalila Pluhu na ličnom angažovanju i inicijativama za unapređenje bilateralnih odnosa, naglašavajući da Srbija prepoznaje dosledne stavove Holandije o realizaciji politike proširenja EU.

„Stavovi holandske vlade koji su veoma strogi kada je reč o procesu pristupanja novih država u EU, istovremeno su i merljivi kroz individualni napredak svakog kandidata. Srbija je, stoga, odlučna da ubrza unutrašnje političke i ekonomske reforme, na dobrobit svojih građana i zarad bržeg članstva u Uniji“, rekla je Joksimović.

Joksimović je informisala ambasadora i o najvažnijim aktivnostima koje Ministarstvo za evropske integracije preduzima u pogledu unutrašnje reorganizacije pregovaračke strukture, u skladu sa novom metodologijom koju je inicirala Evropska komisija. 

„U stalnom smo kontaktu sa EK i proaktivni pristup omogućava nam da se pripremimo za brže dostizanje merila, kako bismo tokom ove godine otvorili neki od klastera“, navela je.

Joksimović je tokom sastanka izrazila očekivanja da tokom portugalskog predsedavanja bude organizovana i međuvladina konferencija na političkom nivou, na kojoj će se sa predstavnicima EK i država članica utvrditi detalji novog načina pregovaranja, uključujući i plan primene metodologije na pregovarački proces Srbije.

Ambasador Pluh je izjavio da je tokom svog mandata u Srbiji nastojao da sa ovdašnjim partnerima radi na jačanju ekonomskih i političkih odnosa dveju država, kao i da je aktivno pratio proces evropskih integracija Srbije.

Sprovedene reforme, posebno u oblasti ekonomije, doprinele su svojim efektima da se poboljša stanje privrede i životni standard građana, rekao je ambasador i dodao da su očekivanja Holandije da se unutrašnje reforme dodatno intenziviraju, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi Srbija i ubuduće bila pouzdan partner EU, što se pokazalo posebno važnim u vreme aktuelne globalne krize.

Sagovornici su se saglasili da postoji potreba za intenziviranjem saradnje u cilju postizanja još boljeg razumevanja stavova dveju država o važnim pitanjima savremenog evropskog društva.

U tom smislu, kako je saopšteno iz Ministarstva za evropske integracije, važan je i poziv ministru Joksimović koji joj je uputio Holandski institut za međunarodne odnose „Kligendal“, da bude glavni govornik na onlajn međunarodnom panelu posvećenom evropskoj integraciji Srbije, kako bi predstavila stavove i rezultate Srbije u procesu pregovora o članstvu u EU.

Izvor: Tanjug