Ј. Јоксимовић: Кластер владавине права најважнији за напредак

03. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Кластер владавине права најважнији за напредак

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је данас у опроштајну посету амбасадора Холандије Хилеса Бесхора Плуха са којим је разговарала о сарадњи двеју држава у процесу европских интеграција Србије, јачању политичких и економских односа, као и о актуелним дешавањима у решавању последица глобалне здравствене кризе.

Јоксимовић се захвалила Плуху на личном ангажовању и иницијативама за унапређење билатералних односа, наглашавајући да Србија препознаје доследне ставове Холандије о реализацији политике проширења ЕУ.

„Ставови холандске владе који су веома строги када је реч о процесу приступања нових држава у ЕУ, истовремено су и мерљиви кроз индивидуални напредак сваког кандидата. Србија је, стога, одлучна да убрза унутрашње политичке и економске реформе, на добробит својих грађана и зарад бржег чланства у Унији“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је информисала амбасадора и о најважнијим активностима које Министарство за европске интеграције предузима у погледу унутрашње реорганизације преговарачке структуре, у складу са новом методологијом коју је иницирала Европска комисија. 

„У сталном смо контакту са ЕК и проактивни приступ омогућава нам да се припремимо за брже достизање мерила, како бисмо током ове године отворили неки од кластера“, навела је.

Јоксимовић је током састанка изразила очекивања да током португалског председавања буде организована и међувладина конференција на политичком нивоу, на којој ће се са представницима ЕК и држава чланица утврдити детаљи новог начина преговарања, укључујући и план примене методологије на преговарачки процес Србије.

Амбасадор Плух је изјавио да је током свог мандата у Србији настојао да са овдашњим партнерима ради на јачању економских и политичких односа двеју држава, као и да је активно пратио процес европских интеграција Србије.

Спроведене реформе, посебно у области економије, допринеле су својим ефектима да се побољша стање привреде и животни стандард грађана, рекао је амбасадор и додао да су очекивања Холандије да се унутрашње реформе додатно интензивирају, посебно у области владавине права, како би Србија и убудуће била поуздан партнер ЕУ, што се показало посебно важним у време актуелне глобалне кризе.

Саговорници су се сагласили да постоји потреба за интензивирањем сарадње у циљу постизања још бољег разумевања ставова двеју држава о важним питањима савременог европског друштва.

У том смислу, како је саопштено из Министарства за европске интеграције, важан је и позив министру Јоксимовић који јој је упутио Холандски институт за међународне односе „Клигендал“, да буде главни говорник на онлајн међународном панелу посвећеном европској интеграцији Србије, како би представила ставове и резултате Србије у процесу преговора о чланству у ЕУ.

Извор: Танјуг