J. Joksimović: Ne očekujem korak od sedam milja, ali važne korake da

03. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Ne očekujem korak od sedam milja, ali važne korake da

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, govoreći o evropskim integracijama Srbije u 2020. godini, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako ne očekuje korak od sedam milja, ali stalne važne korake napred svakako očekuje.

Srbija je u toku 2019. godine otvorila samo 2 poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Sredinom decembra otvoreno je Poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala, a prethodno je u junu otvoreno pregovaračko Poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

„Nedovoljno u odnosu na značajne rezultate reformskog procesa i napretka Srbije, a značajno u kontekstu pojačanog odsustva volje za proširenje među članicama EU. Dakle, relativno podnošljivo, da se ne izgubi kakav takav tempo, ali sa jasnom potrebom ubrzanja procesa i kod nas i kod EU“, ocenjuje za RSE ministar Joksimović.

Ona kaže da je proces evropskih integracija Srbije u 2019. bio opterećen dilemama o budućnosti reforme EU i politike proširenja.

„Jedina dva događaja i pozitivne odluke koje se tiču politike proširenja odnosila su se na Srbiju. To su dva kompleksna i zahtevna poglavlja (4 i 9) sa obimnim sadržajem pravnih tekovina EU“, navodi ministar Joksimović.

Srbija je za četiri godine od 35 poglavlja otvorila njih 18, dok je samo dva privremeno zatvorila.

„Što se tiče mogućeg zatvaranja poglavlja koja su do sada otvorena, dinamiku određuju države članice. Svakako to nas ne sprečava da radimo na ispunjavanju merila za zatvaranje i da planiramo, za 2020, mere za zatvaranje poglavlja 5 – javne nabavke, 6 – pravo provrednih društava, 7 – pravo intelektualne svojine, 13 - ribarstvo i 20 – preduzetništvo i industrijska politika“, navela je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović u pisanoj izjavi za RSE.

Očekivanja od hrvatskog predsedavanja

U međuvremenu je predsedavanje EU preuzela Hrvatska. Mogu li susedi očekivati „zamah“ u pregovorima s početkom hrvatskog predsedavanja?

Zamah politici proširenja mogu dati isključivo sve države članice, tj. Evropska unija kao celina, navodi ministar u Vladi Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Svaka pozitivna odluka u narednoj godini može doći kao rezultat kompromisa sada već izvesno dvadesetsedmorice. Na nama je da nastavimo predano da radimo, politička volja postoji, podrška građana reformskom kursu Vlade i evropskim integracijama je i dalje postojano visoka“, kaže Joksimović.

Izvor: Radio Slobodna Evropa