Ј. Јоксимовић: Не очекујем корак од седам миља, али важне кораке да

03. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Не очекујем корак од седам миља, али важне кораке да

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић, говорећи о европским интеграцијама Србије у 2020. години, каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) како не очекује корак од седам миља, али сталне важне кораке напред свакако очекује.

Србија је у току 2019. године отворила само 2 поглавља у преговорима са Европском унијом. Средином децембра отворено је Поглавље 4 о слободи кретања капитала, а претходно је у јуну отворено преговарачко Поглавље 9 о финансијским услугама.

„Недовољно у односу на значајне резултате реформског процеса и напретка Србије, а значајно у контексту појачаног одсуства воље за проширење међу чланицама ЕУ. Дакле, релативно подношљиво, да се не изгуби какав такав темпо, али са јасном потребом убрзања процеса и код нас и код ЕУ“, оцењује за РСЕ министар Јоксимовић.

Она каже да је процес европских интеграција Србије у 2019. био оптерећен дилемама о будућности реформе ЕУ и политике проширења.

„Једина два догађаја и позитивне одлуке које се тичу политике проширења односила су се на Србију. То су два комплексна и захтевна поглавља (4 и 9) са обимним садржајем правних тековина ЕУ“, наводи министар Јоксимовић.

Србија је за четири године од 35 поглавља отворила њих 18, док је само два привремено затворила.

„Што се тиче могућег затварања поглавља која су до сада отворена, динамику одређују државе чланице. Свакако то нас не спречава да радимо на испуњавању мерила за затварање и да планирамо, за 2020, мере за затварање поглавља 5 – јавне набавке, 6 – право провредних друштава, 7 – право интелектуалне својине, 13 - рибарство и 20 – предузетништво и индустријска политика“, навела је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у писаној изјави за РСЕ.

Очекивања од хрватског председавања

У међувремену је председавање ЕУ преузела Хрватска. Могу ли суседи очекивати „замах“ у преговорима с почетком хрватског председавања?

Замах политици проширења могу дати искључиво све државе чланице, тј. Европска унија као целина, наводи министар у Влади Србије за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Свака позитивна одлука у наредној години може доћи као резултат компромиса сада већ извесно двадесетседморице. На нама је да наставимо предано да радимо, политичка воља постоји, подршка грађана реформском курсу Владе и европским интеграцијама је и даље постојано висока“, каже Јоксимовић.

Извор: Радио Слободна Европа