Labus uveren u pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti

18. mart 2005. |

BEOGRAD, 18. marta 2005. - Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izrazio je danas uverenje da će SCG za dve nedelje dobiti pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti o pridruživanju EU.

Na radnom sastanku sa novinarima čija je tema bila Srbija u Procesu stabilizacije i pridruživanja, u beogradskom hotelu `Palas`, Labus je rekao da Vlada Srbije očekuje da do kraja funkcioniše model dobrovoljnih predaja haških optuženika, ali da će, u suprotonom, biti striktno primenjen zakon.

`Mi smo na korak od pozitivne Studije izvodljivosti, ne smemo da se sapletemo pred ciljem. U nacionalnom je interesu da se ubrzaju evropske integracije`, rekao je Labus.

Potpredsednik Labus odgovarao je na pitanja novinara iz 23 beogradske i novosadske redakcije, koji su se interesovali za aktivnosti Vlade u procesu pridruživanja, pre sve šta će biti učinjeno na usvajanju evropskih standarda u oblasti poljoprivrede, borbi protiv korupcije, mogućnosti prelaska na belu šengen listu, denacionalizaciji, reformi pravosuđa i policije, lustraciji, zatim o statusu i radu javnih preduzeća, iskustvima zemalja u okruženju u pridruživanju EU.

Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije i Fondacija Konrad Adenauer pokrenule su nedavno projekat redovnih razgovora sa predstavnicima medija, s ciljem pripreme javnosti za otpočinjanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju naše zemlje EU, po dobijanju očekivane pozitivne ocene Studije izvodljivosti krajem marta 2005. godine.

Projekat koji će trajati do jula 2005. godine, predviđa da sa novinarima razgovaraju ministri resora koji će učestvovati u radu pregovaračkog tima Vlade, predstavnici Delegacije Evropske komisije u SCG i predstavnici država-članica EU u našoj zemlji.