Potpisan memorandum o saradnji u integracijama u EU

18. mart 2005. |

BEOGRAD, 18. marta 2005. - Mađarska se zalaže za integraciju zemalja Balkana u Evropsku uniju i smatra da taj proces treba da se odvija bez promena granica u Evropi i `bez velikih lomova`, rekao je danas u Beogradu politički direktor mađarskog Ministarstva spoljnih poslova Ivan Udvardi, prenosi agencija Beta.

`Naš stav je da se ne mogu stvarati nove granice u Evropi`, rekao je Udvaradi nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti integracija u Evropsku uniju između Mađarske i Srbije.

Memorandum, koji daje institucionalni okvir za prenošenje iskustava Mađarske na putu u EU Srbiji, potpisali su Udvaradi i direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridurživanje EU Radmila Milivojević, u ambasadi Mađarske u Beogradu.

Udvardi je naglasio da je jedan od prioriteta spoljne politike Mađarske prenošenje iskustava na putu u EU i unapređenje procesa evropskih integracija. On je ocenio da je `izuzetno značajno za stabilnost u regionu, ali i u Evropi da se proces integracije u EU odvija bez velikih lomova`.

`Mi sa našim prijateljima i partnerima dosledno radimo da sve zemlje, koje ispune uslove, postanu članice EU. U te prijatelje ubrajamo Srbiju`, rekao je Udvardi, naglasivši da proces proširenja Unije nije okončan, nakon prošlogodišnjeg proširenja na 10 novih članica, uključujući Mađarsku.

Radmila Milivojević je ukazala da je važna poruka da glavni deo posla treba da bude urađen u Srbiji, kao i da mora postojati nacionalni konsenzus o integraciji u EU, jer to, kako je naglasila, nije stvar vlade, već cele zemlje i njenih građana.

`Srbija nema alternativu. Evropska budućnost je cilj svih njenih građana`, rekla je ona, zahvalivši se Mađarskoj na izuzetnoj podršci i pomoći Mađarske u naporima da se u procesu evropske integracije ne dođe do zastoja.

Prema njenim rečima, vlastima Srbije je potrebna pomoć u pripremama za integraciju u EU, jer postoje brojna pitanja i dileme, a sam proces je dosta bolan i nimalo lak.

Ona je rekla da memoranduma s Mađarskom pruža do sada najkonkretniji i sveobuhvatan oblik saradnje, u odnosu na postojeće oblike saradnje s drugim članicama EU, uključujući Sloveniju.

Udvardi je naveo da je memorandumom o saradnji u prvoj fazi, u periodu od šest meseci nakon potpisivanja, predviđeno 19 projekata koje će finansirati Mađarska. Ti projekti se odnose na širenje znanja o EU, a partner u njihovoj realizaciji biće Institut za evropske institucije Univerziteta u Segedinu.

Ostali projekti će se odnositi na oblasti kulture, medija, šengenske zone, a među najvažnijima će biti projekat o evropskom bezbednosnom sistemu.

Udvardi je rekao da je planirano da se kasnije u saradnju između Mađarske i Srbije uključe i druge članice EU kako bi saradnja i pomoć bili što celishodniji. Naglasio je da će saradnja trajati sve dok SCG ne postane članica EU, navodi se na kraju izveštaja agencije Beta.