Intervju Sekretara Kancelarije dnevnom listu ,,Politika"

29. jul 2004. |

Prenosimo u celosti intervju Sekratara Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji, gospođe Radmile Milivojević, dnevnom listu "Politika", 29. jula 2004. godine:


NA PUTU KA EVROPI

Odluka u rukama političara

Srbija nema vremena za gubljenje, kaže Radmila Milivojević iz vladine kancelarije za pridruživanje EU

Do kraja septembra Evropska komisija očekuje od državne zajednice da izađe sa jedinstvenim tekstom akcionog plana za sprovođenje prioriteta iz „evropskog partnerstva”, dokumenta koji se tiče reformi koje u narednim mesecima SCG treba da sprovede sa ciljem usvajanja evropskih standarda i uključenja u evropske integracije.


Direktor Direktorata Evropske komisije Rajnhard Pribe izjavio je nedavno u Podgorici, gde je održan peti sastanak „unapređenog stalnog dijaloga” da su, osim saradnje sa Haškim tribunalom, veoma važni preduslovi „za bilo kakav dalji napredak Srbije i Crne Gore” potpuno poštovanje Ustavne povelje i zajedničkih institucija. „U svakom slučaju, očekujemo dalji napredak u sprovođenju reformi”, rekao je on, naglašavajući istovremeno da je Evropska komisija razočarana, jer vidi da nedostaju koordinacija i zajedničke aktivnosti između Srbije i Crne Gore. A Srbiji i Crnoj Gori, kao zemlji važnoj za ovaj region, mesto je u Evropi.


Dakle, iz Evrope opet nam podvlače obaveze, kritikuju nas, ali i ohrabruju.

Svako za sebe


Kako mi, trenutno, gledamo na ono što nam predstoji na evropskom putu? O tome smo razgovarali sa Radmilom Milivojević, šefom Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji, koja je takođe učestvovala na podgoričkom sastanku, za koji kaže da, faktički, predstavlja početak razgovora o „evropskom partnerstvu”, u kojem su formulisani prioriteti, u tačno određenim rokovima.


Podsetimo, „evropsko partnerstvo”, usvojeno u junu na sastanku Saveta ministara EU, svojevrsno je obećanje Evropske komisije Srbiji i Crnoj Gori, kao i ostalim zemljama našeg regiona, da imaju evropsku perspektivu.


Ističući da je tema ovog unapređenog dijaloga bila razmatranje stanja reformi i napretka u pojedinim oblastima, kako bi se videlo dokle smo stigli sa onim što moramo da uradimo, ona naglašava da se išlo čak i dalje. Pričalo se o kratkoročnim (onome što treba uraditi za godinu dana), srednjoročnim (za dve, tri godine) i dugoročnim prioritetima (za četiri godine), inače tako predviđenim u „evropskom partnerstvu”.


- Zaključak Evropske komisije jeste da je očigledan napor i da ima određenog pomaka, i u Srbiji i u Crnoj Gori, u tom zakonodavno-reformskom delu. Ali, ono što apsolutno odsustvuje jeste koordinacija i saradnja između dve države članice i faktički vrlo izolovan rad, svake kod sebe - kaže Milivojević, dodajući da nam je jasno stavljeno do znanja da Evropska komisija insistira na sveobuhvatnom akcionom planu za sprovođenje prioriteta iz „evropskog partnerstva” za državnu zajednicu SCG.


Pre nekoliko dana iz kancelarije državne zajednice stigao je „predlog matrice”, koji se gotovo poklapa sa predlogom iz Srbije, ali, prema rečima našeg sagovornika, nema nikakvog pokazatelja kako reaguju na to u Crnoj Gori, koja, inače, zagovara dva akciona plana.


Budući da Evropska komisija očekuje praktično za mesec dana sveobuhvatan program državne zajednice, Milivojević naglašava da „Srbija nema vremena za gubljenje”, objašnjavajući da su odavde, odnosno iz Ministarstva za ekonomske veze sa inostranstvom, već nekoliko puta predlagani razgovori oko internog tržišta.


- I pored intenzivnih napora da kroz tehnička rešenja pokušamo da prevaziđemo problem, Crna Gora nije prihvatila taj razgovor, već su smatrali da ga treba odložiti za kasnije. Oko nekih stvari jesu napravljeni pomaci, ali oni nisu takvi da znače dramatičan proboj, tako da kritična masa pitanja harmonizacije internog tržišta i dalje stoji - ocenjuje ona.

Umorni od iste retorike


Zato je delegacija vlade Srbije na nedavnom sastanku u Podgorici istakla da „razgovor o ovoj temi apsolutno prevazilazi nivo stručnih timova i da oni moraju i u jednoj i u drugoj državi članici da dobiju drugačiji politički mandat, jer u ovom kojim je dat apsolutno nema pomaka”.


Naglašavajući da u najvećem delu trgovinske politike državna zajednica nema izvorne nadležnosti i da može da dobije samo one koje joj dogovorom povere države članice, a da, očigledno, Crna Gora nije spremna na to već dve i po godine, Milivojević ukazuje da „na nivou Saveta za evropske integracije SCG moraju da se postignu dogovori koji će nam trasirati pravac kako dalje”.


- Kakav će dalji razvoj biti to je apsolutno u rukama najvišeg političkog nivoa, predsednika vlada Srbije i Crne Gore, odnosno Saveta za evropske integracije SCG, čija je struktura takva da predstavlja adekvatan politički forum da se ova pitanja razreše - naglašava Milivojević.


Saznajemo da je sledeći „dijalog” zakazan za kraj oktobra.


- Mislim i da je Komisija prilično umorna od jedne te iste retorike i da predstoji period određenog pritiska, jer ceo region mora da ide nekim tempom. EU neće dozvoliti zaostajanje regiona, jer to ima i svoje konotacije, političke i bezbednosne. A samo „evropsko partnerstvo”, odnosno proces stabilizacije i pridruživanja za to je najvažniji instrument - zaključuje Radmila Milivojević.

 

Biljana Čpajak, novinar dnevnog lista «Politika»