Vlada će ostvariti pretpostavke za dobijanje pozitivne Studije izvodljivosti

02. februar 2005. |

Beograd, 1. februar 2005. godine - Vlada Republike Srbije održala je danas sednicu posvećenu pridruživanju Evropskoj uniji, na kojoj je potpredsednik Vlade Miroljub Labus podneo Izveštaj sa Šestog sastanka `Unapređenog stalnog dijaloga` sa Evropskom komisijom, koji je održan 27. i 28. januara u Beogradu.

Labus je, između ostalog, istakao da je sastanak sa predstavnicima Evropske komisije bio veoma uspešan i ukazao na to da je to bio poslednji sastanak te vrste pre dobijanja pozitivne Studije izvodljivosti.

Na sednici je usvojen Zaključak u kome se navodi da Vlada Srbije visoko ceni i poštuje patriotsku, moralnu i časnu odluku generala Vladimira Lazarevića da u interesu zemlje dobrovoljno ode u Hag. Vlada će dati sve potrebne garancije Međunarodnom krivičnom tribunalu za to da general Lazarević bude pušten na slobodu do početka suđenja. Takođe, Vlada je naložila Ministarstvu finansija da obezbedi svu potrebnu pomoć za porodicu generala Lazarevića.

U Zaključku se ističe da će Vlada učiniti sve da omogući napredak u saradnji sa međunarodnim krivičnim tribunalom u vidu novih dobrovoljnih predaja, kao i da je spremna na to da pruži garancije preostalim optuženim.


Vlada će na vreme ostvariti sve bitne pretpostavke za dobijanje pozitivne Studije izvodljivosti, posle čega sledi otvaranje pregovora za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, zaključeno je na sednici.