Koordinacioni sastanak za Višekorisničku IPA

29. jun 2011. |

16-17. juna 2011. godine, u Briselu je održan Koordinacioni sastanak za Višekorisničku IPA. Na sastanku, kome su prisustvovali predstavnici Kancelarije za evropske integracije, predočen je presek stanja i aktuelnih aktivnosti u okviru Višekorisničke IPA, i predstavljeni su budući planovi i izmene u procesu programiranja i implementacije iste, u kontekstu nove finansijske perspektive, tj. posle 2013.

Tokom sastanka se razgovaralo o budućnosti programiranja i implementacije projekata u okviru Višekorisničke IPA u kontekstu nove finansijske perspektive. Nagovešteno je da je u planu da se nakon 2013. godine uvede sedmogodišnji planski period, na nivou regionalnog ali i nacionalnog programiranja, odnosno, da će finansijska perspektiva biti opredeljena za period 2014-2020. U tim okvirima će se takođe insistirati na višegodišnjem programiranju, pri čemu bi prvi programski period bio 2014-2017.

Kada je reč o načinu implementacije, naglašeno je da u okviru projekata finansiranih iz Višekorisničke IPA , mora biti ojačano vlasništvo regiona nad projektima. S tim u vezi je izneta ideja o eventualnom uspostavljanju RIPAC-a, uz sugestiju da bi trebalo sagledati da li neki od postojećih regionalnih mehanizama ima potencijal da preraste u takvu instituciju, i uz napomenu da bi ovo trebalo detaljno razmotriti u kontaktima sa državama regiona

U vezi sa podrškom civilnom društvu, naglašena je ključna promena u pristupu programiranja Civil Society Facility kroz pokušaj spajanja nacionalnog i regionalnog koncepta u programiranju. Cilj budućeg kombinovanog pristupa je da se doprinese povoljnijem pravnom okviru i mehanizmima za dijalog organizacija civilnog društva sa državnim institucijama, da se dalje jačaju njihovi kapaciteti, kroz organizovanje treninga, radionica, ali i osigura njihovo veće uključivanje u proces evropskih integracija, kroz participaciju u procesu programiranje i planiranja.