Srbiji dostavljena dodatna pitanja iz Upitnika EK

29. mart 2011. |

Dostavljanjem pitanja iz oblasti političkog i ekonomskog kriterijuma, pravosuđa i osnovnih prava, pravde, slobode i bezbednosti i zajedničke spoljne i bezbednosne politike, Evropska komisija (EK) je Kancelariji za evropske integracije Vlade Srbije u petak, 25. marta dostavila poslednji set dodatnih pitanja. Dodatna pitanja odnose se na odgovore na Upitnik EK, koji su predstavnici Vlade predali 31. januara 2011. 

Ukupan broj dodatnih pitanja iznosi 629. U najvećem broju, ona se odnose na pojašnjenje već dostavljenih informacija razvrstanih po pregovarčkim poglavljima, ali postoji i određeni broj suštinski novih pitanja.

Odgovori na dodatna pitanja biće dostavljeni Evropskoj komisiji pre kraja kraja treće nedelje aprila, odnosno do Uskršnjih praznika.

Upitnik EK predstavlja zvanični instrument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja. Na osnovu dobijenih odgovora iz Srbije, kao i procene ekspertskih misija, ali i rezultata tekućih reformi, EK izrađuje Mišljenje (Avis) o tome da li je zemlja spremna za status kandidata, kao i koliko je spremna za pregovore o ulasku u članstvo. Objavljivanje Mišljenja očekuje se 12. oktobra, a za sticanje statusa kandidata, potrebno je i da pozitivno mišljenje Komisije jednoglasno podrže države članice EU.