Predstavljeni prioriteti luksemburškog predsedavanja EU

12. januar 2005. |

BEOGRAD, 12. januara 2005 - Zemlje zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, a početak pregovora s Hrvatskom daće podstrek drugim zemljama regiona na tom putu, rekao je premijer Luksemburga, predsedavajuće zemlje EU, Žan Klod Junker (Jean Claude Juncker).

Junker je, predstavljajući program predsedavanja EU u Evropskom parlamentu, rekao da je za zapadni Balkan, opšti okvir delovanja Europske unije utvrđen solunskom agendom, koja daje evropsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana.

Kao prioritete luksemburškog predsedavanja EU, Junker je naveo postizanje dogovora o evropskom budžetu za period 2007- 2013. godine do kraja juna i upozorio da će se, ako do tada ne bude postignut dogovor, to odraziti na izazove proširene Unije.




On je, takođe, rekao da je potrebna reforma Lisabonske strategije koja predviđa da EU do 2010. godine postane najkonkurentnija privreda u svetu, pošto sadašnji rezultati u primeni te strategije nisu dovoljni.

Među prioritetima predsedavajućeg EU su sprovođenje programa o stvaranju prostora slobode, bezbednosti i pravde, kao i borba protiv terorizma.

Prioriteti i agenda Luksemburškog predsedavanja EU:




http
://www.eu2005.lu/en/presidence/priorites_et_pgm/index