Ministri EU danas o proširenju, na sastanku i partneri koji teže članstvu u EU

30. april 2024. | Brisel

Ministri EU danas o proširenju, na sastanku i partneri koji teže članstvu u EU

U Briselu se danas održava drugi dan neformalnog sastanka Saveta EU za opšte poslove, tokom kojeg će ministri za evropske poslove država članica EU razgovarati o procesu proširenja EU, uključujući i oblast vladavine prava, sa deset partnera sa evropskom perspektivom, među kojima je i Srbija.  

Sastanak Saveta za opšte poslove EU održava se povodom 20 godina od velikog proširenja EU 2004. godine, kada je deset zemalja pristupilo EU.

Tokom prve radne sesije ministri su se usmerili na temu vladavine prava u procesu proširenja, a na sastanku Srbiju predstavlja v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu za evropske integracije Miroslav Gačević.

Učestvuju i predstavnici Crne Gore, Albanije, Turske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Moldavije, kao i Prištine.

„Prvi put okupićemo se na Savetu, ne samo sa 27 država članica, već i sa svim partnerima sa evropskom perspektivom. To je veoma snažan signal koji im danas šaljemo da su oni već deo porodice“, rekla je novinarima po dolasku na sastanak ministarka spoljnih i evropskih poslova Belgije Ađa Labib, čija država predsedava EU. 

Ona je dodala da kandidati treba da sprovedu reforme, ali i da EU mora da se reformiše.

Većina predstavnika država članica EU, po dolasku na sastanak, ukazala je da je proces proširenja dobio novi zamah s obzirom na geopolitičke promene. Oni su istakli važnost ovog procesa i za očuvanje vladavine prava.

Ministri tokom sastanaka Saveta EU za opšte poslove razgovaraju i o značaju očuvanja vladavine prava u „Uniji budućnosti“, kao i o samoj budućnosti EU. 

Sinoć je, prvog dana sastanka ministara za evropske poslove država članica EU, održana ceremonija u Briselu, tokom koje je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da EU i države kandidati moraju da budu spremni za prošrenje do 2030. godine. 

On je poručio da naredni talas proširenja EU predstavlja geopolitički imperativ i „novi sastanak sa istorijom“.

Izvor: Tanjug