Španska donacija Kancelariji za pridruživanje EU

17. decembar 2004. |

Beograd, 17.decembar 2004 - Španska agencija za međunarodnu saradnju (AECI) dodelila je donaciju Kancelariji za pridruživanje EU u iznosu od 25 000 evra, iz koje će se finansirati aktivnosti predviđene Strategijom komunikacije Republike Srbije o Procesu stabilizacije i pridruživanja državne zajednice Srbija i Crna Gora EU. Ova pomoć deo je Programa o saradnji između Ministarstva inostranih poslova Španije i Ministarstva za ekonomske veze sa inostranstvom Republike Srbije potpisanog 12. juna 2003.godine.

Cilj projekta, koji su na konferenciji za štampu u Vladi Srbije predstavili Radmila Milivojević, sekretar Kancelarije i Marijano Garsija Munjos, ambasador Španije jeste da doprinese da građani Srbije budu obavešteni o Procesu stabilizacije i pridruživanja. Treba da shvate konačan cilj integracije u Evropsku uniju, posledice tog čina, kao i da dobiju pouzdane informacije o sopstvenoj ulozi i odgovornosti u tom Procesu. Takođe, cilj je i da službenici u javnoj upravi i predstavnici lokalnih uprava na pravi način budu obavešteni o politikama i instrumentima Evropske unije (Procesu stabilizacije i pridruživanja, Regionalnoj politici i strukturnim fondovima Evropske unije).

Uz pomoć sredstava iz donacije Španske agencije za međunarodni razvoj predviđeno je da se objave, između ostalog, sledeća izdanja:

Strategija komunikacije Vlade Republike Srbije o Procesu stabilizacije i pridruživanja državne zajednice SCG (dvojezično - srpski / engleski, tiraž 500)

Strategija obuke zaposlenih u državnoj upravi Republike Srbije koji su uključeni u proces integracije u EU (dvojezično - srpski / engleski, tiraž 500)

Šta je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU? (brošura i letak, srpski, tiraž 3000).

Bukvar evropskih integracija (treće izdanje)

Bukvar evropskih integracija (CD izdanje koje će omogućiti interaktivni pristup informacijama na internetu)