Nove poreske olakšice

15. decembar 2004. |

BEOGRAD, 14. decembra 2004. - Skupština Srbije usvojila je paket ekonomskih zakona kojim se uvodi niz poreskih olakšica, zbog smanjenja javnih rashoda.

Između ostalog, ukinut je porez od 14 odsto za novozaposlene radnike u periodu od godinu dana, kao i porez koji opterećuje trgovinu hartijama od vrednosti.

Izmenama Zakona o porezima na imovinu određeno je da poreski obveznici mogu da prijave imovinu do 31. janura 2005. godine I povećana je poreska stopa sa dva na tri osto za obveznika čija je imovina vrednija od 30 miliona dinara.

Propisane su i strože kazne za neplaćanje poreza na imovinu, koje će biti oko 20 puta veće od iznosa poreskog zaduženja. Smanjen je I porez na prenos zemljišta, automobila i letelica sa pet na 2,5 odsto, a gorivo za poljoprivrednike, građevinske mašine i transportne brodove odlobođeno je akciza.

Od 1. januara uvodi se obaveza svih koji se bave trgovinom i prometom alkoholnih pića da se upišu u registar. Zakonom o fiskalnim kasama predviđena je obaveza registrovanja prometa preko fiskalnih kasa.

Zakonom o izmirivanju obaveza Srbije prema Narodnoj banci Srbije (NBS) rešava se pitanje javnog duga od 19,7 milijardi dinara, od kojih je 17 milijardi zaduženje Vlade Srbije za 2001. i 2002. godinu, a ostatak je dug Elektropivrede Srbije i Republičke direkcije za robne rezerve.

Zakonom o porezu na premije neživotnih osiguranja oporezuju se premije osiguranja stopom od pet odsto, dok se osiguranje dugoročnih stambenih kredita i osiguranje od povreda na radu oslobođa plaćanja poreza.

Usvojene su i dopune Zakona o agenciji za privatizaciju, koji se time usklađuje sa Zakonom o stečaju i omogućuje Agenciji da vodi I kontroliše proces privatizacije