J. Joksimović sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera

28. maj 2021. | Beograd

J. Joksimović sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera

Ministar za evropske integracije i glavni pregovarač u razgovorima o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji Jadranka Joksimović sastala se danas sa novoimenovanim koordinatorima šest pregovaračkih klastera, sa kojima je razmatrala sprovedene aktivnosti i naredne korake resornih ministarstava u cilju ubrzane pripreme za nastavak pregovora po novoj metodologiji.

Novoimenovane koordinatore imenovala je nedavno vlada iz redova državnih sekretara ili pomoćnika ministara i oni su zaduženi za oblasti Osnove, Unutrašnje tržište, Konkurentnost i inkulzivni rast, Zeleni dogovor i održiva povezanost, Resursi, poljoprivreda i kohezija i Spoljni odnosi, a imenovani u skladu sa izmenjenom pregovaračkom strukturom.

Naglasivši pojačanu odgovornost resornih ministarstava za sprovođenje reformi, Joksimović je posebno ukazala na značaj reformi u oblasti vladavine prava, a koje su i ključna merila za nastavak pregovora, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Ministar je rekla da je posebno razgovarano o aktivnostima iz klastera 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost i klastera 4 - Zelena agenda digitalizacija i održiva povezanost koji bi, kako je navela, uz pozitivnu ocenu Evropske komisije za sprovedeno u vladavini prava, mogli da budu spremna za otvaranje.

„Srbija je poslala još dve pregovaračke pozicije iz klastera 3, za poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji i 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, a danas nakon završetka svih neophodnih procedura u parlamentu i vladi poslali smo i pregovaračku poziciju za poglavlje 16 - Oporezivanje, takođe iz klastera 3, čime smo zaokružili u potpunosti pripremu za klaster 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost", navela je Joksimović.

Ona napominje da to znači da je vlada odgovorno i angažovano nastavila da ostvaruje ciljeve na koje se obavezala u procesu evropske integracije.

Kada je reč o klasteru 4 - Zelena agenda digitalizacija i održiva povezanost od četiri poglavlja, tri su već podneta Evropskoj komisiji, a poslednje pregovaračko poglavlje 15 - Energetika sa veoma zahtevnim merilima u vidu akcionih planova za gasni sektor, takođe je u poslednjim nedeljama finalizovano u intenzivnoj komunikaciji sa EK, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su dogovorene završne aktivnosti s ciljem da i poglavlje 15 bude uskoro poslato EK, čime će i klaster 4 biti u celini pripremljen.

Osim toga, razmotren je i napredak u svim ostalim klasterima i dogovorena je dinamika aktivnosti, kao i redovno izveštavanje međuresorno i prema vladi, ali i prema EK, čime će se doprineti ubrzanju pristupnog procesa.

Izvor: Tanjug