Usvojen set zakona iz oblasti životne sredine

15. decembar 2004. |

BEOGRAD, 14. decembra 2004. - Skupština Srbije usvojila je četiri zakona iz oblasti životne sredine koji omogućuju održivo upravljanje prirodnim resursima i zaštitu i unapređivanje životne sredine, u skladu sa evropskim standardima.

Usvojeni su zakoni o proceni uticaja na životnu sredinu, strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, integrisanom sprečavanju I kontroli zagađivanja, kao i o zaštiti životne sredine.

Predlogom zakona o zaštiti životne sredine predviđeno je donošenje nacionalnog programa za tu oblast, ali i pooštravanje kaznene politike za neispunjavanje njegovih odredbi. Tim sistemskim zakonom uvodi se i princip `zagađivač plaća`, prema kome će zagađivači biti dužni da plaćaju nadoknadu za zagađivanje životne sredine.

Predviđeno je osnivanje Agencije za zaštitu životne sredine, radi uspostavljanja informacionog sistema u toj oblasti, kao i Fonda za zaštitu životne sredine.

I pravna i fizička lica mogu da registruju sertifikovani sistem upravljanja zaštitom životne sredine radi uključivanja u sistem upravljanja i kontrole zaštite životne sredine EU (sistem EMAS).

U oblasti kaznene politike, privredni prestupi kažnjavaju se novčanim iznosom od 150.000 do tri miliona dinara, ako pravno lice koristi prirodna dobra bez saglasnosti ministarstva, ako pri njihovom korišćenju ne sprovodi mere kojima se sprečava ugrožavanje životne sredine, ako sakuplja i prodaje određene vrste divlje flore i faune, kao i ako uvozi ili izvozi zaštićene i ugrožene biljne I životinjske vrste.

Ista kazna predviđena je i za firme koje pri upravljanju opasnim materijama ne preduzmu sve potrebne sigurnosne mere, ispuštaju zagađujuće i opasne materije, otpadne vode, kao i ako proizvode supstance koje oštećuju ozonski omotač, uvoze opasan otpad ili vrše tranzit otpada bez dozvole ministartsva.

Novčane kazne od 30.000 do milion dinara predviđene su za pravna lica koja koriste znak EMAS-a, a nisu registrovana u taj sistem, kao I ona preduzeća koja bez odlaganja ne obaveste ministartsvo o kvarovima na postrojenjima.

Građani koji uznemiravaju, zlostavljaju ili ozleđuju divlje životinje i uništavaju i pustoše biljni svet biće, prema predlogu zakona kažnjeni naplaćivanjem od pet do 20.000 dinara, ili kaznom zatvora do 30 dana.