Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Savet EU formalizovao odluku o primeni nove metodologije

12. maj 2021. | Beograd

J. Joksimović: Savet EU formalizovao odluku o primeni nove metodologije

Savet EU doneo je odluku da se nova metodologija za proširenje Unije primeni na Srbiju i Crnu Goru, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je to formalizovanje od ranije poznate odluke.    

Joksimović ističe da je naša zemlja prva u procesu koja je već prilagodila ukupan pristup principima reformisane metodologije.    

U pisanoj izjavi za Tanjug, Joksimović navodi da se do kraja juna očekuje održavanje političke Međuvladine konferencije, kao strateški dijalog sa evropskim partnerima.  

 „Ukoliko bude pozitivne ocene o reformama u oblasti vladavine prava, u okviru neformalnog polugodišnjeg izveštaja koji će u drugoj polovni maja biti predstavljen državama članicama EU, mi se spremamo da otvorimo neki od klastera na kojima intenzivno radimo", navodi ona.    

Ističe da je Srbija aktivno i angažovano prihvatila novi pristup, još dok se nije ni znalo kako će ona u konačnoj formi izgledati.    

Time je, dodaje, pokazano poverenje u namere partnera iz EU da se politika proširenja učini kredibilnijom, kao i da se pregovarački proces ubrza na jasnim i transparentnim kriterijumima, kroz osnaženo političko upravljanje celokupnim procesom.    

Kada je reč o pripremama za pregovaranje po novoj metodologiji, Joksimović kaže da je prvo inicirala neke izmene u strukturi samog Ministarstva za evropske integracije, kao i da je strukturirala unapređenu pregovaračku koordinacionu strukturu u smislu klasterskog pristupa.    

Pored Koordinacije za vođenje pristupnih pregovora kao najvišeg političkog tela za koordinaciju procesa pristupanja izmenjen je i ustanovljen Tim za podršku pristupnom procesu.    

U odnosu na klastersku strukturu, uvedeni su koordinatori za svih šest klastera, koji su imenovani na predlog resornih ministara iz vodećih oblasti klastera.    

„Time smo podigli političku koordinaciju i odgovornost za implementaciju, što i jeste jedna od najvažnijih novih zahteva nove metodologije", ističe Joksimović.      

Dodaje da je Vlada značajno ubrzala aktivnosti na sprovođenju reformi koje utiču na dinamiku pristupnih pregovora, u skladu sa svojim strateškim planovima.    

Joksimović podseća da je Vlada juče usvojila pregovaračke pozicije za Poglavlje 10 - informaciono društvo i za Poglavlje 19 - socijalna politika i zapošljavanje, oba iz klastera 3 koji se odnosi na konkurenciju i inkluzivan rast, kao i da su formalno podneti nadležnim institucijama Evropske unije.    

Prema njenim rečima, sledeći korak je da Evropska komisija predstavi zajedničke pozicije država članica.    

„Intenzivno radimo i na ispunjenju merila za poglavlje 16 - oporezivanje, takođe u okviru klastera 3, da bismo zaokružili sve neophodne aktivnosti za potpunu pripremu za taj klaster", navodi.    

Joksimović ocenjuje da je Srbija svim tim aktivnostima jasno pokazala političku ozbiljnost, snažno angažovanje i potpunu i pravovremenu pripremljenost za primenu nove metodologije.    

Ističe da je na tome posebno insistirala i predano radila, uz podršku i sinergiju angažmana predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, posebno u domenu intenziviranja aktivnosti u oblasti vladavine prava.

Izvor: Tanjug