J. Joksimović: Rešeni smo i posvećeni ubrzanju dostizanja kriterijuma

10. maj 2021. | Beograd

J. Joksimović: Rešeni smo i posvećeni ubrzanju dostizanja kriterijuma

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović ocenila je da je krovna politika evrointegrisanja Srbije jasan okvir za sprovođenje ciljeva održivog razvoja, na kome su važni i potrebni i poželjni različiti partneri.

„Očekujem da ćemo i uz novu metodologiju pregovora i uz sve nove oblasti i finansijske instrumente moći da idemo ka nulama. Prvi put su nam ciljevi dostizanje nula - od nula zagađenja vode, vazduha i tla, do nula otpada, siromaštava i gladi, postizanja sto procentnog vrednovanja prirodnog bogatstva“, rekla je Joksimović.

Joksimović je podsetila i da je svetski samit u Parizu u decembru 2020. pokazao „koliko smo i rešeni i smeli i da smo se na vreme uhvatili maticu promena“ definisanu kroz sveobuhvatni zeleni dogovor u okviru Evropske unije i njen poseban deo koji smo potpisali deklaracijom u Sofiji - zelena agenda za zapadni Balkan.

Joksimović je podsetila da su ciljevi održivog razvoja postali deo tog procesa kroz novu metodologiju pregovaranja. Reč je o „klasteru četiri“, u kome se nalaze poglavlja o zelenoj agendi, održivom razvoju, digitalizaciji i energetici.

„Tri poglavlja iz tog klastera predata su Evropskoj komisiji, a uskoro će biti spremna za slanje i naša pregovaračka pozicija za Poglavlje 15 o energetici“, izjavila je Joksimović i dodala da očekuje da će Srbija sa sve četiri spremne pregovaračke pozicije u klasteru 4 moći da očekuje da on takođe bude ceo otvoren u nastavku pregovora.

Toliko smo rešeni i posvećeni ubrzanju dostizanja kriterijuma, rekla je Joksimović i između ostalog dodala da su vladin investicioni plan „Srbija 2025“, kao i ekonomsko-investicioni plan Evropske unije za zapadni Balkan vredan devet milijardi evra tu da podrže razvoj.

Izvor: Tanjug