J. Joksimović: Za nas merodavni sporazumi, ne non-pejperi

04. maj 2021. | Beograd

J. Joksimović: Za nas merodavni sporazumi, ne non-pejperi

Ovih dana i nedelja mnogo takozvanih non-pejpera cirkuliše u etru, i to po veoma osetljivim temama. Oni služe za „opipavanje pulsa" zainteresovanim subjektima, regionalnim i međunarodnim.

I za jedno i za drugo pitanje koje je bilo predmet tih non-pejpera mi imamo jasne okvire. Naš prioritet je ravnopravno članstvo u EU, mir, saradnja i održivo povezivanje regiona tzv. Zapadnog Balkana. Sve naše inicijative, posebno predsednika Vučića su upravo išle i idu u tom pravcu. U vezi sa drugim pitanjem, dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem EU, kao i jasne i potpisane obaveze iz Briselskog sporazuma, za nas su merodavan okvir. Naš puls je lako meriti po ovim pitanjima, jer smo sve radili i radimo u dobroj veri i poštujući sve relevantne sporazume i principe, što očekujemo i od drugih.

Ovo u intervjuu za Novosti" poručuje ministar za EU Jadranka Joksimović na pitanje kako tumači informacije o navodnim non-pejperima, u kojima se, između ostalog, predlaže i novo crtanje granica.

Da li sve otvorenije poruke da treba da priznamo KiM da bismo ušli u EU znače da ćemo se uskoro naći pred izborom - Kosovo ili EU?

- Uslovi pod kojim će Srbija postati punopravan član EU definisani su u našem pregovaračkom okviru. U njemu jasno piše da je potrebno pre stupanja u članstvo zaključiti pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. EU ima obavezu statusne neutralnosti i ne bavi se ona priznavanjem ili nepriznavanjem, to rade samo države članice.

Može li uskoro doći do „odmrzavanja" procesa naših EUintegracija?

- Novu metodologiju po kojoj će se voditi pregovori o pristupanju, EU i jeste usvojila kako bi se „odmrzao" ovaj proces, odnosno da bi se politika proširenja EU sprovodila na kredibilniji način. Zato smo je bez oklevanja i prihvatili. Cilj nam i jeste da ubrzamo pregovore, pre svega delotvornije sprovodeći reforme u oblasti vladavine prava na koje smo se obavezali građanima Srbije. Uz aktivno učešće predsednika Vučića i premijerke Brnabić značajne korake smo napravili u toj oblasti poslednjih meseci i nedelja.

Kada bismo mogli da otvorimo nova poglavlja, tj. klastere?

- Krajem juna očekujemo održavanje političke Međuvladine konferencije na visokom nivou. Ukoliko bude ocene dovoljnog napretka u oblasti vladavine prava, odnosno ispunjavanja prelaznih merila za poglavlja 23 i 24 u okviru Klastera 1 - Osnove, mogli bismo do kraja godine da otvorimo jedan ili dva cela klastera. Dakle, očekujem napredak.

Srbija ne želi da naruši odnose sa Rusijom i Kinom, pogotovo ne da uvede sankcije Moskvi, kako će se to odraziti na naš evropski put?

- Članstvo u Uniji jeste naš najvažniji spoljnopolitički prioritet i to je konstanta. U posebno bremenitim vremenima, kakva živimo, odgovorne Vlade vode računa o svim važnim i političkim i ekonomskim interesima zemlje i građana. Narativ koji cirkuliše o obimu naše saradnje u odnosu na brojne članice EU, pomalo je predimenzioniran. Jednostavnim uvidom samo u trgovinsku razmenu između pojedinih EU zemalja sa Rusijom i Kinom jasno je da itekako postoji međusobna obimna ekonomska saradnja. Ali, odnosi na globalnom nivou već duže vreme su na klackalici i to svakako utiče na očekivanja EU prema pridruženim zemljama.

Kako komentarišete to što iz Zagreba stalno stižu pretnje da će nas blokirati na evropskom putu?

- Praksa unošenja bilateralnih pitanja u pristupni proces, a često se potezala ne samo prema nama, i ne samo od Hrvatske, nije pokazala ništa što bi bio doprinos kredibilnosti procesa i podizanju poverenja. Mislim da nova metodologija upravo želi da poboljša ove elemente procesa – više kredibilnosti i poverenja, a uz to teško idu bilateralna uslovljavanja.

A. Milinković

Izvor: Novosti