J. Joksimović: Amandmani su u saglasju sa najboljim praksama EU

08. april 2021. | Beograd

J. Joksimović: Amandmani su u saglasju sa najboljim praksama EU

Preporuke Venecijanske komisije, koje su od izuzetnog značaja u procesu izmene Ustava, kažu da su predloženi ustavni amandmani u saglasju sa najboljim procedurama i praksama koje postoje u Evropskoj uniji, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

To, međutim, kako je rekla, ne znači da je sve idealno i da je bitna njihova primenljivost u sistemu jedne zemlje, njenoj institucionalnoj strukturi i političkoj kulturi.

„Mislim da je zato važno da čujemo i dodatno mišljenje, koje smo već i čuli. Ali, ako ima ponovo nekog mišljenja zainteresovane javnosti, ona treba da ukaže da li će ovakva reforma (pravosuđa) sa njenog stanovišta biti primenljiva“, rekla je Joksimović na konferenciji za novinare povodom predstojeće izmene Ustava.

Ona je podsetila da je javnost već učestvovala u svim krugovima konsultacija za izmenu Ustava, a koja je trajala 18 meseci.

Posebno je objasnila da u evropskim državama ne postoji samo jedan model reformi u oblasti vladavine prava, već čitav niz različitih modela, koji su u saglasju sa osnovnim demokratskim načelima i principima.

„Zbog toga nam je bila važna savetodavna uloga Saveta Evrope i Venecijanske komisije kao njenog važnog dela i referentnog tela“, istakla je ministar.

Srbija, kako je ukazala, u ustavnim reformama ne ide na usaglašavanje sa nekim postojećim modelom, već traži ono što je najbolje u skladu sa najboljim praksama.

„Zbog toga je važna javna debata koje će ići, kako je najavila premijerka, širom Srbije, na svim instancama i sa svim zainteresovanim stranama“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug