J. Joksimović: Aktivna saradnja s OEBS-om u oblasti vladavine prava

12. mart 2021. | Beograd

J. Joksimović: Aktivna saradnja s OEBS-om u oblasti vladavine prava

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je sa novopostavljenim šefom Misije OEBS-a u Srbiji ambasadorom Janom Bratuom razgovarala o procesu evropske integracije naše zemlje, a pre svega o reformskim aktivnostima Vlade Srbije usmerenim na ubrzanje pristupnih pregovora.

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je informisala ambasadora Bratua o spremnosti naše zemlje da nastavi pregovore o članstvu u EU po novoj metodologiji, čije detalje će Evropska komisija uskoro objaviti.

„Uvereni smo da će novi način vođenja pregovora, koji podrazumeva i dodatnu političku odgovornost obeju strana, doprineti da usklađivanje sa pravom i standardima EU bude brže i potpuno“, rekla je Joksimović.

Sagovornici su se saglasili da je Misija OEBS-a značajan partner ne samo institucijama Republike Srbije, već i organizacijama civilnog društva i medijima u jačanju demokratije u našoj zemlji.

Posebno je bilo reči o ekspertskoj pomoći ove organizacije u sprovođenju projekata u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, demokratizacije i sprovođenja propisa koji se odnose na rad medija. 

„Svaka od ovih oblasti, od ključne je važnosti za dalji napredak Srbije na evropskom putu, pa je stoga neupitno i naše opredeljenje da i ubuduće posvećeno sarađujemo s Misijom OEBS-a“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug