J. Joksimović: Projekti povezivanja regiona podići će ekonomski rast

10. decembar 2020. | Beograd

J.  Joksimović: Projekti povezivanja regiona podići će ekonomski rast

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović istakla je danas da će realizacijom Ekonomsko-investicionog plana (EIP) za Zapadni Balkan, EU pomoći izgradnju ključne regionalne infrastrukture i podstaći dalji razvoj privatnog sektora, te integrisanje regiona u šire privredne tokove.

Joksimović je to izjavila na sastanku Upravnog odbora Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), na kojem su učestvovali i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji i ministri spoljnih poslova i evropskih integracija iz regiona.

Varheji je ukazao na strateški značaj koji EU pridaje regionu Zapadnog Balkana, te podvukao da je EIP pripremljen s namerom da osigura njegov održiv i stabilan razvoj, u okolnostima snažnog uticaja pandemije Kovid-19 na globalne ekonomske tokove.

Plan predviđa ulaganja EU u iznosu do devet milijardi evra bespovratne pomoći u prioritetne oblasti i projekte koji treba da doprinesu daljem povezivanju u regionu kao i poboljšanju veza sa EU, čime će se ubrzati slobodan protok ljudi i robe i produbiti ukupna trgovinska i ekonomska saradnja.  

Joksimović je istakla da će realizacijom EIP-a, Unija pomoći izgradnju ključne regionalne saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture, pomoći njegovu tranziciju u skladu sa Zelenom agendom na održive modele ekonomskog razvoja i podstaći dalji razvoj privatnog sektora uz snažno integrisanje ovog regiona u šire privredne tokove i procese.      

Plan će se finansirati bespovratnim sredstvima EU i povoljnim zajmovima međunarodnih finansijskih institucija (EIB, EBRD).

U tom smislu, Joksimović je navela da očekuje da će kombinovanjem ovih sredstava, naročito kroz pružanje garancija, uz sredstva za plan „Srbija 2025", dodatno podstaći učešće komercijalnog i privatnog sektora u finansiranju određenih projekata što bi značajno povećalo ukupne investicije u regionu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Joksimović je izrazila posebnu zahvalnost komesaru Varheiju na snažnoj solidarnosti i dodatnoj pomoći koju je EU tokom poslednjih meseci obezbedila u cilju uspostavljanju kontrole nad širenjem Kovid-19 i jačanja zdravstvenog sistema u Srbiji.

Inače, Investicioni okvir za Zapadni Balkan je poseban instrument podrške EU i međunarodnih finansijskih institucija za pripremu i realizaciju infrastrukturnih projekata.

Iz tog instrumenta od 2014. godine, Srbija je dobila bespovratnu pomoć za realizaciju šest velikih projekata u sektorima saobraćaja, energetike i životne sredine u ukupnoj vrednosti od gotovo 135 miliona evra.

Izvor: Tanjug