J. Joksimović: SAD aktivno podržavaju reforme i proces EI

24. novembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: SAD aktivno podržavaju reforme i proces EI

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri razgovarali su danas o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, pitanjima bilateralne i regionalne saradnje, a pre svega o realizaciji američke razvojne podrške reformama u našoj zemlji.   

Joksimović je upoznala američkog ambasadora sa prioritetima Vlade kada je reč o evropskom putu Srbije, pre svega u kontekstu planova za ubrzanje sprovođenja sveobuhvatnih reformi na putu ka članstvu u EU.   

„U toku pandemije, ekonomska stabilnost i dalji privredni rast važan su zadatak koji Srbija sprovodi i čemu stremimo, jer smo svesni činjenice da samo snažna tržišna ekonomija može da građanima olakša ovu globalnu krizu", kaže Joksimović.   

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je naglasila da će prioritet biti i unapređenje vladavine prava, bolji rad javne uprave i jačanje lokalnih samouprava što je, dodaje, sve ono na čemu partnerski radimo i što sprovodimo uz značajnu pomoć Vlade SAD, na čemu smo veoma zahvalni.   

Uz zahvalnost na podršci koju su SAD do sada pružile Srbiji u borbi protiv Kovid-19, posebno je istakla značaj projekata kojima se finansira reforma pravosuđa i efikasnost sudstva, zatim unapređenje regulatornog okvira u medijskoj sferi, podrška privrednim subjektima da budu konkurentniji na tržištu, ženskom preduzetništvu, kao i poboljšanju energetske efikasnosti.   

„Svi ovi projekti imaju direktan uticaj na kvalitet života građana, na otvaranje novih radnih mesta i to smatram našim najvećim zajedničkim uspehom u tom delu bilateralnih odnosa", poručila je ministar.   

Posebno je bilo reči o koordinaciji projekata koje u našoj zemlji finansiraju brojni međunarodni i bilateralni donatori sa onima u koje će se uključiti američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC), koja je od nedavno otvorila regionalnu kancelariju u Beogradu.   

Ambasador Godfri izrazio je podršku Srbiji u sprovođenju svih strateških planova i aktivnosti na putu ka članstvu u EU, i posebno naglasio važnu ulogu naše zemlje u postizanju stabilnosti u regionu, uz snažno ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana kojem će doprineti i Vlada SAD investiranjem u infrastrukturne projekte.   

Zajednički je ocenjeno da sve ove aktivnosti  usmerene na postizanje političke i ekonomske unutrašnje stabilnosti, značajno doprinose da Srbija postane najatraktivnija zemlja za investicije u regionu.

Izvor: Tanjug