Joksimović i Luteroti: Dinamičnije reforme za brži proces EI

06. novembar 2020. | Beograd

Joksimović i Luteroti: Dinamičnije reforme za brži proces EI

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem o pristupanju naše zemlje Evropskoj uniji, kao i o pitanjima od značaja za bilateralnu i regionalnu saradnju.           

Joksimović je najpre izrazila saučešće građanima i Vladi Austrije povodom nedavnih terorističkih napada u Beču, i naglasila visoki stepen solidarnosti sa građanima te zemlje u teškim trenucima kroz koje prolaze.           

Ambasador se zahvalio na svim porukama i aktivnostima kojima su građani i državni vrh Srbije pokazali solidarnost.           

Kada je u pitanju nastavak procesa evropskih integracija, Joksimović je izrazila očekivanje da se u skladu sa novom metodologijom pregovora do kraja ove godine održi Međuvladina konferencija.           

Dodaje da bi se na toj konferenciji na političkom nivou analizirali dosadašnji napredak i očekivanja EU, i na kojoj bi Srbija upoznala države članice sa reformskim planovima, pre svega u oblasti vladavine prava, ali i ekonomskog napretka i održivog razvoja.           

Takođe, naglasila je da bi od velike važnosti bilo da nam se predstavi način primene nove metodologije po kojoj se više ne pregovara samo po pojedinačnim poglavljima, već po klasterima, a u cilju bolje pripreme za pristupni proces tokom 2021.godine.            Ambasador Luteroti je čestitao ministry Joksimović na reizboru i uručio pismo čestitke ministra za EU Karolin Edštadler.           

On je naglasio da Austrija podržava kredibilnu politiku proširenja i da se zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, uz dostizanje svih predviđenih kriterijuma u procesu pristupanja, posebno vladavine prava i ekonomskih kriterijuma.           

Kako je istakao, veruje da će Srbija nastaviti započete reforme još snažnijom dinamikom, naročito u segmentima koji su ključni u procesu pristupanja.           

Na sastanku je bilo reči i o izuzetno uspešnoj bilateralnoj saradnji, političkoj i ekonomskoj, kao i razvojnoj pomoći koja se posredstvom Austrijske agencije za razvoj uspešno sprovodi, na realizaciji projekata finansiranih iz fondova EU ili međunarodnih finansijskih institucija.

Izvor: Tanjug