Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović i ambasadori EU o nastavku evropskih integracija Srbije

30. oktobar 2020. | Beograd

J. Joksimović i ambasadori EU o nastavku evropskih integracija Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razmenila je danas stavove sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU o prioritetima i izgledima pregovora za pristupanje EU.

Nova Vlada Srbije spremna je da intenzivira reforme koje su pretpostavka za dalji napredak u procesu evropskih integracija i preduslov za sveukupni održivi razvoj našeg društva i ekonomije, što je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, potvrđeno i na sastanku.

S tim u vezi, ministar Joksimović je ponovila rešenost Srbije da objektivno sagleda preporuke iznete u godišnjem Izveštaju Evropske komisije i preduzme aktivnosti koje će ubrzati već započete reforme u ključnim oblastima.

Ministar Joksimović je na početku sastanka predstavila prioritete u radu Ministarstva za evropske integracije u narednom periodu - kako u pogledu procesa evropskih integracija i daljih pregovora o pristupanju EU, tako i u pogledu planiranja i programiranja razvojne pomoći koju će obezbediti EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć III.

Ambasador Fabrici čestitao je ministru na ponovnom imenovanju, izrazivši želju za nastavkom intenzivne i konstruktivne saradnje.    

Naglasio je da će EU kao najveći donator i investitor i najvažniji trgovinski i ekonomski partner Srbije, nastaviti i dalje da bude potpuno posvećena pristupnom procesu Srbije. 

Šef delegacije EU podsetio je i na važnost nedavno usvojenog Ekonomsko-investicionog plana i preporuka sadržanih u Godišnjem izveštaju za 2020. godinu za ubrzavanje integracije Srbije, posebno u domenu vladavine prava.

Joksimović je izrazila očekivanje da se u skladu sa novom metodologijom, za koju je Srbija izrazila prihvatanje na najvišem političkom nivou, do kraja godine održi Međuvladina konferencija na kojoj bi Srbija predstavila svoje rezultate i strategiju za pristupanje EU za narednu godinu.

Ministar je naglasila da postoji jasna politička volja nove Vlade da se najvažnija i krovna politička pitanja iz procesa pristupanja EU definišu u kontekstu najšireg društvenog konsenzusa i dijaloga i da nova Vlada ima programski kurs kojim će se nastaviti ubrzani proces reformi, koje su neophodne u procesu napredovanja ka članstvu u Uniji.

Joksimović je zahvalila EU i državama članicama na do sada odobrenoj podršci iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć II, koja uključuje i hitnu podršku u vanrednim okolnostima poput poplava ili pandemije KOVID-19. 

Kao posebno važno navela je da je Srbija tokom leta dostavila Evropskoj komisiji predloge za finansiranje iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć III i Investicionog okvira za Zapadni Balkan, uključujući i predloge obuhvaćene Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan.     

Takođe, obavestila je ambasadore EU da je upućena aplikacija za Fond solidarnosti EU, koji je dodatni instrument pomoći EU i da će već narednih meseci EK odobriti pomoć iz tog instrumenta.

Ministar i ambasadori EU dogovorili su se da će konstruktivnu  saradnju nastaviti, posebno za vreme pandemije, kako bi rešili utvrđene izazove na putu Srbije ka članstvu u EU, kao i da bi se maksimalno iskoristile prilike koje donosi Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan. 

Izvor: Tanjug