J. Joksimović: DFC će doprineti ukupnoj razvojnoj saradnji

22. septembar 2020. | Beograd

J. Joksimović:  DFC će doprineti ukupnoj razvojnoj saradnji

Ministar za evropske integracije i koordinaciju razvojne pomoći Jadranka Joksimović izjavila je danas da je uspostavljanjem kancelarije Međunarodne korporacije za razvojno finansiranje u Beogradu učinjen važan korak na podizanju ukupne razvojne saradnje sa SAD na viši nivo.

Ona je dodala da će to uticati na obim i vrstu projekata, modalitete saradnje i oblasti u kojima će pomoć biti realizovana u narednom periodu, a da će to svakako doprineti i daljem razvoju sveukupnih odnosa između SAD i Srbije. 

Joksimović je danas prisustvovala plenarnom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ane Brnabić sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom.

„Današnji sastanak bila je odlična prilika da se sa predstavnicima Korporacije razgovara o prioritetnim projektima koji mogu biti realizovani uz finansijska sredstva i investicije iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i proširenju razvojne saradnje koja se poslednje dve decenije uspešno realizuje u saradnji sa Agencijom SAD za međunarodni razvoj – USAID“, rekla je ona.

SAD su posredstvom Agencije za međunarodni razvoj - USAID do sada obezbedile veoma značajnu pomoć za mala i srednja preduzeća i razvoj preduzetništva, unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, efikasniji rad javne uprave i unapređenje poslovnog ambijenta, reforme u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, dodala je Joksimović, a navodi se u saopštenju.

„Posebno je važno da u budućnosti na jasan i efektivan način koordiniramo sva dostupna finansijska razvojna sredstva, od EU fondova do bilateralnih razvojnih programa da bismo velike regionalno važne projekte na najbolji i najbrži način realizovali, kao i dodatno podstakli privatni sektor, u interesu napretka i podizanja kvaliteta života svih građana Srbije i regiona“, ocenila je ministar.

Izvor: Tanjug